Wat is er lekkerder dan vers stokbrood?

Je kunt natuurlijk vers stokbrood bij de bakker halen. Of een afbakbrood bij de super om de hoek. Maar hoe leuk is het om je eigen stokbrood te maken?
Baguettes pinit

Toen we onlangs weer in Frankrijk waren heb ik een baguette-bakvorm meegenomen. Ik had hem al vaker in de winkel zien liggen, maar vond het wat overdreven om mee te nemen. Nu ik een KitchenAid♥ heb, besloot ik het toch maar te doen. En blij toe! Wat waren de baguettes heerlijk; en binnen twee tellen op ook nog. Dat was dan wel weer jammer, want je hebt er wel even een werkje aan! Dit recept is voldoende voor 4 baguettes.

Kampvuur

Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.

Oud en taai

Het brood wordt snel oud en taai. Maar dat maakt ze in Frankrijk niets uit. Het stokbrood wordt daar gebruikt bij de maaltijd. Gebruikelijk is het om eerst een salade te eten met flink veel vinaigrette en dan vervolgens je bord schoon te maken met het stokbrood. Daarna krijg je pas de hoofdmaaltijd. Althans, bij de families waar ik kom doen ze het zo 🙂

Wanneer het als ontbijt wordt genuttigd, dan is het bij de hete koffie. Het oude brood wordt dan zompig en klef. Brrr, niet mijn ding. Geef mij het maar vers. En als het oud wordt? Dan kun je er altijd nog een maaltijdsalade mee maken. Beter plan!

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 10 minuten Bereiding 25 minuten Overig 3 uur Totaal 3 uren 35 minuten
Temperatuur: 210  °C

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven tot 210 graden.

  2. Doe het bloem in de mengkom van de KitchenAid en maak een kuiltje in het midden. Doe daar de suiker en het zout in en meng even met de hand. Los de zakjes gist op in het water en voeg het toe aan de bloem wanneer de gist volledig is opgenomen. Zet de machine aan en kneed het in ongeveer 8 minuten tot een soepel deeg.

  3. Vorm van het soepele deeg een bal en leg het terug in de kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen.
    Verdeel het deeg daarna in 4 gelijke delen en vorm er baguettes van. Leg ze in de met bloem bestoven bakvorm en laat het nog een uurtje rijzen.

  4. Maak na een uur met een scherp mes schuine inkepingen in de baguettes en bestuif de baguettes met bloem. Schuif de baguettes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.

    🥖 voor een extra krokante korst zet je een ovenbestendig schaaltje met water in de oven tijden het bakken.
Keywords: Stokbrood, Baguette,
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *