Chiazaadjes worden al jaren gepromoot als superfoods. Je ziet ze overal verschijnen. In smoothies, notenpasta’s, “gezonde repen” en natuurlijk zijn ze het hoofdbestanddeel van chiapudding. Voor mij (en waarschijnlijk velen met mij) was het een redelijk nieuw iets toen het jaren geleden een hypewerd. Dit superfood mocht niet ontbreken in je voorraadkast. 

Het is niet alleen lekker, er zitten ook flink wat gezondheidsvoordelen aan deze malle zaadjes. Ik besloot dus eindelijk eens in de wereld van chiazaad te duiken!

Leuk weetje in 2009 is het chiazaad door de Europese Unie goedgekeurd als novel food, waarmee het als veilig voor consumptie werd beschoud.

Wat is chiazaad en waar komt het vandaan

Chiazaad komt van een plant, Salvia hispanica, die voornamelijk in Zuid Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes, die sterk lijken op maanzaad. 

Al in de tijd van de Azteken werden deze zaadjes gegeten. Men wist toen al dat de zaadjes langdurig energie geven (chiapudding voor ontbijt geeft je een vol gevoel tot ver voorbij lunchtijd). Daarnaast werd de gelei – die ontstaat door vocht en chiazaad te mengen – gebruikt als medicijn om wonden te genezen of keelpijn te bestrijden.

Wat zijn de voedingswaarden

Chiazaad bevat meer Omega3 dan welk ander voedingsmiddel dan ook. Daarnaast zijn ze een bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. In 28 gram chiazaad zit 4 gram proteïne, 9 gram vet en maar liefst 11 gram voedingsvezels. 

Daarnaast bevat het ook nog eens calcium, fosfor, mangaan, calcium, kalium en natrium. De hoeveelheden van deze stoffen zijn vergelijkbaar met andere zaden zoals bijvoorbeeld lijnzaad.

Chiapudding met aardbeien en blauwe bessen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen

1. Goed voor de spijsvertering

Zoals hierboven al gezegd bevat chiazaad ontzettend veel vezels. Dit helpt voedsel beter te verteren en kan obstipatie tegen gaan. Daarbij moet gezegd worden dat je er wel voldoende bij moet drinken!

2. Onderdrukking hongergevoel en afvallen

Door de hierboven beschreven voedingsstoffen geeft chiazaad je heel veel energie. Je hebt lange tijd een voldaan gevoel. Hierdoor zul je niet zo snel weer opnieuw willen eten. Door dat volle gevoel zul je niet snel naar een (ongezonde) snack grijpen. Dit kan dus weer leiden tot gewichtsafname. 

3. Sterkere botten

Slechts twee eetlepels chiazaad bevatten maar liefst 18% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. En zoals je weet is calcium goed voor de botopbouw van het lichaam. Dus als je zuivelvrij, vegan of volgens de Paleo leefstijl eet, dan is toevoeging van deze zaadjes een goed idee.

4. Verbetering hart conditie

Alhoewel er niet echt een directe link is tussen het verminderen van hartziekten door het nuttigen van chiazaad, hebben de voedingsstoffen wel een gunstige invloed op het hart. Zoals je hebt kunnen lezen bevat chiazaad veel Omega3 vetten. Die staan weer bekend om de cholesterol verlagende werking. En dat is dan weer goed voor het hart.

5. Vertraging ouder worden

Er wordt zelfs beweerd dat het nuttigen van deze zaadjes ouder worden kan vertragen. Persoonlijk geloof ik niet zo veel van dit soort verhalen.

Toepassingen van chiazaad

Nu je wat meer weet over chiazaad wil je natuurlijk ook wel weten wat je er mee kunt doen. De meest simpele vorm is wat chiazaad toevoegen aan een glas water en dat opdrinken. Maar je kunt er natuurlijk ook creatiever mee omgaan.

  • strooi wat zaadjes over een salade of door je smoothie
  • gebruik het als verdikkingsmiddel om bijvoorbeeld frambozenjam te maken
  • maak een basis chiapudding
  • chiapudding met frambozen en kokos
  • chocolade chiapudding met banaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *