Huzarensalade

Huzarensalade pinit Bekijk galerij 2 foto's

Mijn man eet tijdens de lunch het liefst twee boterhammen met cervelaat [inmiddels niet meer] en huzarensalade. Toen de emmer weer leeg was, ging ik eens kijken in de lijst met ingrediënten en las het voor. Hij hoefde niet meer zo nodig en ik dacht “dat moet ik toch zelf kunnen maken?”. Zo kwam het dat ik deze simpele salade zelf ging maken.

De huzarensalade uit de winkel heeft meer weg van een smeerbare dikke pasta, en ik vroeg hem of hij dat ook zo wilde wanneer ik het zelf maakte. “Nee, want hoe meer stukjes erin zitten hoe beter de salade!”. Nou vooruit, zo gezegd zo gedaan. Onderstaand recept was het resultaat en hij wilde eigenlijk wel de hele bak direct leeg lepelen!

Missie geslaagd dus.

Huzarensalade, Russische salade en rundvlees salade

Volgens mijn man zijn deze kleine bakjes met salade uit de supermarkt onderling bijna identiek. In de ene salade zal iets meer van dit en in de andere iets meer van dat zitten. Maar voor zijn gevoel is het bijna allemaal hetzelfde… Ik lust ze geen van allen, dus ik kan het niet beamen noch ontkennen. Ik weet wel dat ik mijn eigen huzarensalade wél lekker vind!

Wat is huzarensalade en waar komt het vandaan?

Volgens Wikipedia bestaat huzarensalade al sinds de 19e eeuw in Nederland, maar mogelijk al sinds de 18e eeuw zelfs. Een huzarensalade bestaat meestal uit aardappelen, groenten, augurken en vlees. En wordt veelal geserveerd met garnituur, mayonaise en soms met toast of iets dergelijks.

In het Wannée Kookboek uit 1910 werd koud vlees, zure appelen, eieren, gekookte aardappelen, zilveruitjes, augurk en rode biet gebruikt. Van slaolie, azijn – of mayonaise – en peper en zout werd een dressing gemaakt.

De oorsprong van de naam is eigenlijk niet veel bekend. Het is twijfelachtig of het te maken heeft met de van oorsprong Hongaarse ruiters – huzaren genaamd – die in de 17e en 18e eeuw ten strijde trokken tegen de Turken.

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 20 minuten Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Kook de aardappelen en wortel beetgaar en laat ze afkoelen. Overgiet de doperwten met kokend water en laat ze 3 minuten staan, spoel ze dan af met ijskoud water.

  2. Snijd de aardappelen, wortel en augurken in kleine blokjes. Hak de zilveruitjes en peterselie fijn. Meng de mayonaise met de mosterd. Doe alles in een grote schaal en meng alles voorzichtig - maar goed - door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

    Gebruik meer mayonaise als je het te droog vindt.
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!