Focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes

Is er iets lekkerder dan versgebakken brood? Jazeker: versgebakken focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes! Je hebt geen machines nodig, hoeft geen spierballen te hebben en continu te kneden. Simpel dus, je hoeft alleen maar geduld te hebben.
Focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

Wie kent focaccia niet?

Focaccia is een traditioneel Italiaans platbrood met een heerlijk zachte en luchtige textuur. De smaak is echt verrukkelijk, zeker als je er ook nog eens wat extra ingrediënten aan toevoegt. 

Van oudsher werd het brood gebakken op de hete as van een haardvuur. Vandaar de naam “focaccia” dat van het Latijnse woord “focus” komt, wat haard of vuur betekent.

De focaccia is door de jaren heen geëvolueerd en heeft zich verspreid over verschillende regio’s in Italië, waar het zijn eigen regionale variaties heeft ontwikkeld.

De bereidingswijze

Het basisrecept voor focaccia bestaat uit bloem, water, gist, olijfolie en zout. Het deeg wordt licht gekneed en moet rijzen op kamertemperatuur. Vervolgens wordt het deeg uitgetrokken of uitgerold tot een platte vorm. Om een lekkere korst te krijgen wordt het brood bestreken met olijfolie en bestrooid met zeezout. Traditioneel werden er ook toppings zoals rozemarijn, knoflook en olijven toegevoegd, maar tegenwoordig zijn er talloze variaties met verschillende smaken en ingrediënten. Aangezien ik geen fan ben van olijven, laat ik die dus achterwege.

Focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 25 minuten Rust / Koelen 24 uur Totale tijd 24 uren 30 minuten
Temperatuur: 200  °C Porties: 8 Calorieën: 334 kcal
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Mix de gist met het warme water en de maple syrup. Laat het vijf minuten staan. Als het gaat bubbelen dan weet je dat de gist actief is.
    Mix in een grote schaal de bloem en het zout. Voeg dan het gistmengsel eraan toe.
    Gebruik je handen of een spatel om het tot een deeg te kneden. Het is heel erg plakkerig!

  2. Vet een grote schaal in met wat olijfolie en leg hier het deeg erin. Besmeer het deeg met olijfolie en dek het af met plastic folie. Laat het minimaal 6 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal verdubbelen en bubbels en bellen vormen.

  3. Verwijder dan de folie en vouw een deel van het deeg over de rest, draai de schaal een beetje en trek weer een stuk deeg over de rest van het deeg. Ga zo door tot het deeg aan alle kanten over zichzelf heen is getrokken. Het deeg zal wat inzakken, maar dat hoort.
  4. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg het deeg erin terug. Leg een vochtige doek over het deeg en laat het dan nog 3 tot 4 uur rusten. Verwarm daarna de oven tot 200 graden.

  5. Prik met je vingers her en der wat gaten in de focaccia en vul de gaten met kerstomaatjes, steek er wat rozemarijn naaldjes bij en strooi er grof gemalen zeezout over. Bestrijk lichtjes met olijfolie.

  6. Bak de focaccia in 20 tot 30 minuten goudbruin. Laat het een beetje afkoelen voordat je het uit de schaal haalt en op een rooster plaatst om verder af te koelen.

  7. Serveer het brood als voorafje of als bijgerecht bij een lekkere pasta of frisse salade.

Voedingswaarden

Porties 8


Hoeveelheid per portie
Calorieën 334kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 2.5g4%
Verzadigd vet 0.4g2%
Totaal koolhydraten 66g22%
Voedingsvezel 3.3g14%
Proteïne 10.1g21%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *