Ragú alla Bolognese

Mijn vegan variant van ragù alla Bolognese is voedzaam en heerlijk vol van smaak. Lekkerder dan het origineel! Zelfs de vleesliefhebbers in huis hebben er van genoten.
Een bord spaghetti met ragú alla Bolognese pinit Bekijk galerij 2 foto's

Ragù alla Bolognese is een traditionele Italiaanse pastasaus afkomstig uit Bologna. Mijn versie is gevuld met groene linzen en kastanje champignons. En tegen alle Italiaanse gevoelens in serveer ik het met volkoren spaghetti.

Het is de Italianen een doorn in het oog dat er wordt gedacht dat Bolognese-saus traditioneel een tomatensaus is die wordt gevuld met gehakt en groenten naar keuze, om vervolgens te serveren met spaghetti. 

Virginio Merola, burgemeester van Bologna, liet zelfs weten dat spaghetti Bolognese helemaal niet bestaat en heeft zelfs een campagne gestart op twitter. Sorry meneer Merola.

Mijn dochter zei gelijk “Oh mam, lekker, deze kun je ook gebruiken als saus voor lasagne!”. En gelijk heeft ze.

Het oordeel van vleeseters

Nadat ik een aantal dagen vlees heb staan bereiden voor de vleesliefhebbers in huis, vond ik het tijd worden dat ze met mij mee gingen eten. Vleesliefhebber 1 liep naar de keuken om onder de deksel te kijken wat we gingen eten. “Eten we pasta? Ruikt goed!”. Vervolgens ging vleesliefhebber 2 hetzelfde rondje doen. En ook zij zei “Dat ruikt lekker.” Mijn man is flexitariër, dus die had ik ingelicht.

Na het eten waren ze het er alledrie over eens “Dit is heel lekker, vol van smaak en je mist het vlees niet echt.”. Ze vonden het niet erg als ik ze dit nog een keer zou voorschotelen. Alhoewel vleesliefhebber 1 zei “Met vlees heb ik liever, want ik hou nu eenmaal van vlees!”.

Een bord spaghetti met ragú alla Bolognese pinit
0 Recept opslaan

Ragú alla Bolognese

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 35 minuten Totale tijd 45 minuten
Porties: 4
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Snijd de ui, knoflook, bleekselderij en kastanje champignons fijn. Fruit de ui en knoflook in een beetje olie. Voeg daarna de kruiden, wortels en bleekselderij toe en bak dit 5 minuten mee. Bak vervolgens de champignons 5 minuten mee, tot ze wat zachter zijn.
  2. Schuif dan het mengsel opzij en schep de tomatenpuree in de pan. Roer het een paar keer goed over de bodem zodat het wat warmer en zachter wordt, roer het dan door het mengsel en bak het geheel nog even kort. Giet de inhoud van de blikken tomatenblokjes erbij samen met een blokje groentebouillon en laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe even door.
  3. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng deze op smaak met zout.
  4. Spoel de linzen af in een vergiet en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Bak 5 minuten mee.
  5. Serveer de pasta met de saus, verse peterselie en de Parmebaas.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik vind de saus iets te droog, wat kan ik het beste doen?

Ragù alla Bolognese is geen ‘natte saus’, maar vind je het té droog worden? Dan is een scheutje witte wijn erbij doen een heerlijke oplossing.

Kan ik hier ook een glutenvrij gerecht van maken?

Je kunt een glutenvrije pasta gebruiken of ‘pasta’ maken van (rauwe) zucchetti, de courgette die tot spaghetti is gesneden.

Wat is parmebaas?

Parmebaas is mijn vegan alternatief op Parmezaanse kaas. Het is een hartig strooisel wat heerlijk smaakt bij onder andere pastagerechten. Je kunt het makkelijk zelf maken in 5 minuten. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine, blender, hakmolen of magic bullet.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!