Kurkuma citroen energieballetjes

Neem een kurkuma citroen energieballetje als tussendoortje of serveer het als dessert met een kopje koffie of thee. Ze zitten bomvol smaak, zijn zoet maar niet té en hebben een heerlijk fris zuurtje. Echte smaakbommetjes dus!
Een bord met kurkuma citroen energieballetjes pinit Bekijk galerij 3 foto's

Zin in een lekker tussendoortje? Deze kurkuma citroen energieballetjes zijn onwijs lekker! Ze zitten bomvol smaak en bevatten ook nog eens zogenaamde superfoods. Als je lekkere trek hebt, maar geen zin in superbewerkt snoepgoed, kies dan voor deze smaakbommetjes.

Kurkuma blijft toch wel één van mijn favoriete specerijen. Kurkuma met zijn prachtige diepgele kleur, de heerlijke aroma en dan ook nog eens de toegeschreven helende werking. Het wordt gezien als een van de meest krachtige natuurlijke genezers die er zijn.

Kurkuma wordt veel gebruikt in allerlei wereldkeukens, waaronder een van mijn favorieten: de Indiase keuken. Ik voeg het toe aan scrambled tofu wraps, soepen, stoofgerechten of smoothies. Maar ik gebruik het ook in andere drankjes, bijvoorbeeld in golden milk.

En deze keer maakte ik dus kurkuma citroen energieballetjes. En ik kan je alvast verklappen dat ze hier thuis een hit zijn! Ze zijn bijna nog lekkerder dan de energieballetjes die ik meestal maak. Energieballetjes zijn perfect om een snelle energiestoot te krijgen. Handig als de vergadering uitloopt en het nog een tijdje duurt voordat je kunt lunchen bijvoorbeeld. De kurkuma citroen energieballetjes zijn een ‘gezond en voedzaam’ tussendoortje. Als je het bij eentje laat natuurlijk…

Wat gaat er in de kurkuma citroen energieballetjes?

Om deze kurkuma citroen energieballetjes te maken gebruikte ik rauwe cashewnoten. Deze zijn dus nog niet gebrand en niet gezouten. Je kunt ook amandelen of hazelnoten gebruiken. Daarnaast gebruikte ik biologische havervlokken. Op deze manier ben ik verzekerd van de gezonde vetten die we nodig hebben, maar ook van flink wat vezels. Zowel cashews als havervlokken zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten verschillende essentiële mineralen, waaronder magnesium.

Om de kurkuma citroen energieballetjes wat zoetigheid te geven gebruikte ik medjool dadels zonder pit. Doordat dadels al zoet zijn is het niet nodig om geraffineerde suikers toe te voegen. Maar dat wil niet zeggen dat je hier dus ongestraft van kunt blijven eten. Suiker is tenslotte suiker, en overdaad schaadt. Verder voegde ik nog vezelrijke chiazaadjes toe aan deze balletjes.

Deze kurkuma citroen energieballetjes …

  • zijn gemaakt met maar 9 ingrediënten (waarvan je het meeste vast al in huis hebt);
  • zijn klaar in 10 minuten;
  • zitten vol vezels, wat goed is voor je darmen;
  • zijn rijk aan plantaardige eiwitten door het toevoegen chiazaad;
  • bevatten geen geraffineerde suikers;
  • zijn verrijkt met kurkuma: dé booster voor je immuunsysteem;
  • zijn glutenvrij en vegan;
  • hebben een beetje een ontstekingsremmende werking door de kurkuma;
  • zijn laag in calorieën en erg voedzaam.

Door de toevoeging van vers citroensap en citroenrasp hebben deze energieballetjes een heerlijke friszure ondertoon. Het geeft je het gevoel van de naderende zomer, dus dit kleine energieballetje mag je best een zonnestraaltje in de winter noemen!

Een bord met kurkuma citroen energieballetjes pinit
0 Recept opslaan

Kurkuma citroen energieballetjes

Ervaring: Gemiddeld Voorbereiding 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Porties: 18
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Instructies

  1. Week de dadels in kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Giet ze af, maar bewaar het water. Stop de dadels in de keukenmachine.
    Week de cashews ook tien minuten in kokend water, giet ze daarna af en doe het water weg. Voeg de cashews bij de dadels.
  2. Voeg havervlokken, chiazaad, citroensap en -rasp, vanille extract, kurkuma en de versgemalen peper toe aan de keukenmachine. Maal tot er een dikke klomp deeg ontstaat. Voeg eventueel een eetlepel van het weekwater van de dadels toe als het deeg te droog is.
  3. Maak van de mix balletjes, zo groot als een bitterbal. Rol de balletjes door de kokosrasp.
  4. Bewaar de balletjes in een afsluitbare bak en plaats het tot gebruik in de koelkast.

Ook nodig

Voedingswaarden

Porties 18


Hoeveelheid per portie
Calorieën 55kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 2.2g4%
Verzadigd vet 0.8g4%
Totaal koolhydraten 6.8g3%
Voedingsvezel 1.2g5%
Proteïne 1.4g3%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de energieballetjes bewaren?

Ja, je kunt de energieballetjes in een luchtdicht afgesloten bak ongeveer twee weken goed houden in de koelkast. In de vriezer blijven ze zeker drie maanden goed.

Zijn de energieballetjes gezond?

Ja en nee. Het is een gezonder tussendoortje dan een zak winegums of een Hema worst bijvoorbeeld. De energieballetjes bevatten gezonde, vezelrijke ingrediënten en goede vetten en ze zijn laag in calorieën. Maar het blijft een zoet tussendoortje natuurlijk met die dadels. 

Kan ik chiazaad vervangen?

Ja hoor, je kunt het zelfs helemaal weglaten of gebroken lijnzaad gebruiken. Zowel chiazaad als lijnzaad is vezelrijk. Ik vind echter het knapperige van chiazaad in deze energieballetjes erg lekker.

Kan ik andere noten gebruiken?

Je kunt de cashewnoten vervangen door amandelen, hazelnoten of een mix van al deze noten.

Waarom zit er zwarte peper in een zoet tussendoortje?

De opneembaarheid van kurkuma wordt versterkt door vet en/of zwarte peper toe te voegen. Op deze manier geniet je optimaal van de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Kan ik energieballetjes maken zonder keukenmachine?

Zonder keukenmachine wordt het wel wat lastiger en zullen de energieballetjes uiteindelijk grover van structuur zijn, maar het is mogelijk! Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en gebruik de hakmolen die bij de staafmixer komt of laat de blender er op los. In beide gevallen zul je misschien flink moeten schrapen om de ingrediënten weer richting het mes te duwen voordat je verder kunt.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *