Gedroogde bananen

Gedroogde bananen pinit Bekijk galerij 2 foto's

Naast gedroogde bananenplakjes – als snack – kun je ze ook vermalen zodat je altijd bananenpoeder in huis hebt. Bananenchips zijn een populaire snack in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten, maar ook in onze supermarkten en toko’s kom je ze tegen. Gedroogde bananenplakjes zijn over het algemeen minder zoet dan bananenchips en hebben een meer natuurlijke bananensmaak. Bananenpoeder kun je prima gebruiken als natuurlijke zoet- en smaakstof in baksels en smoothies.

Drogen in een voedseldroger

Een voedseldroger is een handig apparaat om bananen te drogen, omdat het een constante temperatuur en luchtstroom biedt die nodig zijn om voedsel op een veilige en efficiënte manier te drogen. Alles wat uit de voedseldroger komt is intenser van smaak, maar ook zoeter. Ik maak dus geen gebruik van zoetstof voor deze bananenchips. 

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je rijpe, maar niet overrijpe bananen hebt. Snijd de bananen in gelijke plakjes, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen. Leg de plakjes bananen op de lades van de voedseldroger en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de plakjes zit, zodat de luchtstroom optimaal is.

De temperatuur en tijd zullen verschillen per voedseldroger, maar in mijn WMF voedseldrogertje zet ik de temperatuur op 70 graden Celsius en de tijd op 10 uur. Ergens op internet las ik dat de ideale temperatuur 57 graden Celsius zou zijn en dat de bananen met 6-8 uur krokant en droog aan zouden moeten voelen. Lees dus vooral de beschrijving van jouw voedseldroger er op na en houd de bananen in de gaten.

Hoe gebruik je gedroogde bananen

Gedroogde bananen zijn een geweldige snack voor onderweg of voor in je lunchtrommeltje. Ze zijn ook een lekkere toevoeging aan ontbijtgranen, (kokos)yoghurt of smoothies. Gedroogde bananen zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine B6, kalium en voedingsvezels. Bananen zijn een perfectie energiebron. Wees niet bang voor de fruitsuikers. 

Heb je eenmaal de smaak te pakken van gedroogde bananen, probeer dan ook eens andere soorten fruit, zoals appels, peren, pruimen of mango’s. Een voedseldroger is echt een veelzijdig apparaat dat je kunt gebruiken om allerlei soorten voedsel te drogen, maar ook bloemen of kruidenzout.

Gedroogde bananen

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 10 uur Totale tijd 10 uren 5 minuten
Temperatuur: 70  °C
Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Stel de temperatuur in op 70℃ en de tijd op 10 uur. Snijd de bananen in plakjes van ongeveer 5 mm en leg ze in de laden van de voedseldroger. Zorg dat ze elkaar niet raken, zodat de lucht overal goed kan doorstromen.
  2. Check tegen het einde van de droogtijd of de bananen al droog genoeg zijn of dat ze nog even door moeten drogen.
  3.  
    Bewaar ze in een goed afgesloten pot
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *