Energieballetjes met blauwe bessen

Energieballetjes met blauwe bessen pinit Bekijk galerij 3 foto's

Als je Silphya’s Kitchen vaker bezoekt dan weet je dat ik niet zo vaak (meer) naar tussendoortjes grijp. Maar inmiddels ben ik toch wel fan geworden van energieballetjes. Bijvoorbeeld deze energieballetjes met blauwe bessen.

Nu ik weer vaker naar kantoor moet en vaker vergaderingen heb tijdens de lunch, vind ik het fijn om even een klein hapje te kunnen eten. Met 1 energieballetje kan ik er weer een flinke tijd tegen.

De voordelen van blauwe bessen

Bescherming van je cellen
Antioxidanten, zoals vitamine A en C, bieden bescherming tegen vrije radicalen. De blauwe bessen ondersteunen een gezonde celontwikkeling. Onder andere de longen, slokdarm, keel, mond, alvleesklier, prostaat en dikke darm hebben hier baat bij. Ditzelfde wordt trouwens ook toegeschreven aan bananen en appelen. Lekker variëren dus!

Goede cholesterol
Blauwe bessen kunnen bijdragen aan het verlagen van de slechte LDL-cholesterol.

Te hoge bloeddruk?
Door blauwe bessen te eten draag je bij aan het verlagen van de te hoge bloeddruk. Dit komt o.a. door de stoffen kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen vind je ook in bijvoorbeeld mango en dadels.

Bevordert de gezondheid van het hart
Blauwe bessen bevatten veel vitamine B6 en ook foliumzuur. Deze stoffen kunnen schade aan de aderen helpen voorkomen en zo het hart beschermen. 

Energieballetjes met blauwe bessen

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 15 minuten Totaal 15 minuten
Porties: 16

Ingrediënten

Instructies

  1. Week de dadels in kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer tien minuten. Week de cashewnoten in een apart bakje, ook tien minuten in kokend water. Giet daarna de cashewnoten af en haal de dadels uit het water. Het water van de dadels heb je straks nog nodig.

  2. Stop dan de dadels, cashewnoten, havervlokken, citroensap en -rasp en de blauwe bessen in een keukenmachine. Maal tot er een dik deeg ontstaat. Als het te droog is giet je er een eetlepel dadelwater bij.

  3. Rol met vochtige handen balletjes van dit deeg ter grootte van een bitterbal.

  4. Rol ze eventueel door wat kokosrasp.

Voedingswaarden

Porties 16


Hoeveelheid per portie
Calorieën 48kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.2g2%
Verzadigd vet 0.2g1%
Totaal koolhydraten 7.4g3%
Voedingsvezel 0.9g4%
Proteïne 1.2g3%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Energieballetjes, tussendoortje, dadelsnack

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe lang kan ik de energieballetjes bewaren?

Je kunt de energieballetjes in een luchtdicht afgesloten bak ongeveer twee weken goed houden in de koelkast. 

Kan ik ze invriezen?

Ja, in de vriezer zijn ze minimaal drie maanden houdbaar. In tegenstelling tot een hoop andere energieballetjes die ik maak, worden deze wél behoorlijk hard in de vriezer. Laat ze dus bijtijds ontdooien. 

Is dit een gezonde snack?

Net als bij de andere energieballetjes zou ik zeggen: ja en nee. Het is beter dan een zak drop of chips. De energieballetjes bevatten gezonde, vezelrijke ingrediënten en goede vetten en ze zijn laag in calorieën. Maar het blijft een zoet tussendoortje: met suikers uit dadels en blauwe bessen.

Kan ik diepvries-bessen gebruiken?

Jazeker, dat heb ik ook gedaan! Je kunt ook verse blauwe bessen gebruiken, maar ik heb ze altijd in de vriezer liggen.

Kan ik andere noten gebruiken?

Je kunt de cashewnoten vervangen door amandelen, hazelnoten of een mix van al deze noten. Ik zou alleen zorgen dat de noten geen ‘velletje’ meer hebben.

Ik heb geen keukenmachine. Wat nu?

Zonder keukenmachine wordt het wel wat lastiger en zullen de energieballetjes uiteindelijk grover van structuur zijn, maar het is mogelijk als je een staafmixer met hakmolen hebt! Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en gebruik de hakmolen die bij de staafmixer komt of laat de blender er op los. In beide gevallen zul je misschien flink moeten schrapen om de ingrediënten weer richting het mes te duwen voordat je verder kunt.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *