Havermout muffins

Heb jij een druk leven, en weinig tijd in de ochtend? Heb je behoefte aan variatie in je ontbijt-routine? Probeer dan eens deze heerlijke gezonde havermout muffins!
havermout muffins pinit Bekijk galerij 2 foto's

Heb jij een druk leven? Is het iedere ochtend spitstijd en heb je weinig tijd voor een goed ontbijt? Of wil je gewoon wat variatie in de ochtend? Eet dan eens deze lekkere havermout muffins! Zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen is dit ontbijt gezond en lekker.

Je kunt papieren of siliconen cupcake vormpjes gebruiken om de muffin bakvorm te vullen. Noodzakelijk is het niet. Dus heb je geen vormpjes in huis, dan kun je deze heerlijke havermout muffins toch maken.

Geen tijd in de ochtend?

Het kost je vijf minuten om de ingrediënten bij elkaar te roeren en in de muffin bakvorm te doen. Daarna heb je 25 minuten de tijd om andere dingen te doen. Douchen en aankleden, opmaken, spullen bij elkaar pakken, kinderen de deur uitwerken…  Maar misschien heb je zelfs daar geen tijd voor. 

Mealprep en bewaren

De havermout muffins kun je ook van tevoren maken. Op een moment dat je wel tijd hebt. Je kunt het misschien wel combineren met het maken van je avondeten? Dan heb je twee vliegen in een klap. 

Als je ze van tevoren maakt is het goed om te weten dat je ze zeker een week goed kunt houden in een goed afgesloten bak of trommel. Zorg wel dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze daar in doet. Liever iedere keer vers? Dan kun je ze ook invriezen. Verpak ze per stuk en je hebt iedere keer een verse muffin. Verwarm ze eventueel even in de magnetron.

Zo maak je de havermout muffins glutenvrij

Ook al is haver van nature glutenvrij, volgens de Europese regelgeving wordt haver tóch gezien als een gluten bevattende graansoort. Tijdens de oogst, transport, opslag etc. kan het gewas namelijk besmet raken door gluten uit bijvoorbeeld gerst, tarwe of rogge. Kijk dus in de winkel goed of je een gecertificeerde glutenvrije havermout te pakken hebt.

Variëren met ingrediënten

Hou jij niet zo van nootmuskaat of kruidnagel? Dan zul je de pumpkin pie spice vast willen vervangen door wat anders. Geen appels of rozijnen in huis? Hieronder geef ik je een paar tips om te variëren en te vervangen.

 • Kaneel, koekkruiden of speculaaskruiden in plaats van pumpkin pie spice.
 • Varieer met kruiden, gebruik bijvoorbeeld kardemom of steranijs.
 • Geen appels in huis maar wel appelmoes? Vervang de melk door ongeveer 200 gram appelmoes.
 • Vervang de rozijnen door gedroogde abrikozen, dadels, cranberry’s of pruimen.
 • Voeg wat gehakte noten als hazelnoten, pecannoten of walnoten toe.
 • Vanille extract (al dan niet zelfgemaakt)  kun je achterwege laten.

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 5 minuten Bereiding 25 minuten Totaal 30 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 7
Seizoen: Het hele jaar door

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

 1. Verwarm de oven tot 180°C.

 1. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in kleine stukjes.

 1. Prak de bananen met een vork tot een papje.

 1. Voeg alle ingrediënten toe aan de bananen en roer goed door elkaar.

 1. Doe cupcake vormpjes in de muffinvorm en vul ze met het beslag. Dit gaat makkelijk met een juslepel of ijsbolletjes tang.

 1. Schuif de vorm in het midden van de oven. Na ca. 25 minuten zijn de muffins klaar.

Notitie

Heb je de tijd? Ga er dan lekker voor zitten met een schaaltje plantaardige kwark of yoghurt en een muffin. Als je ze van tevoren hebt gemaakt kun je de havermout muffin even verwarmen in de magnetron.

Geen tijd? Dan stap je lekker de deur uit met een muffin in je hand en eventueel nog eentje in je tas. Voor als je nog een beetje trek hebt.

Keywords: Havermout, muffins,
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *