5 Ingredienten – Snel & Simpel koken

Kookboek van Jamie Oliver

Eind november was ik jarig. Van mijn schoonouders kreeg ik het nieuwste boek van Jamie Oliver: 5 Ingrediënten – Snel & Simpel koken. Ik moest wel even geduld hebben trouwens, want de winkel waar mijn schoonmoeder kan komen zonder auto was uitverkocht.  Maar als echte Jamie fan bleef ik braaf en (on)geduldig wachten! Zoals we gewend zijn van Jamie, is dit boek ook echt weer een toppertje!

Spijker op zijn kop

De titel slaat de spijker op zijn kop: want het is inderdaad snel en simpel koken met maar vijf ingrediënten. “Maar dat kan toch nooit wat worden met maar 5 ingrediënten?” hoor ik je denken. Dat dacht ik ook. Maar als je de recepten ziet, dan spat de smakelijkheid er gewoon van af! Daarnaast staan de gerechten ook nog eens met een half uurtje op tafel. Geweldig dus voor doordeweekse dagen. Want er zijn maar weinig mensen die echt zin hebben om uitgebreid te koken na een dag hard werken of studeren. Of zoals Jamie zelf zegt in zijn programma: “Je hebt nu geen excuus meer!”. Ik hou wel van koken, maar ik hou ook wel van makkelijk. Als het maar lekker is.

Echt maar vijf ingrediënten?

Ja.

Nou ja, niet helemaal…

Het recept bestaat uit vijf hoofdingrediënten. Daarnaast heb je nog wel wat basisdingen nodig die (bijna) iedereen wel in huis heeft. Denk ik. Want wie heeft er nu niet extra vierge olijfolie, olijfolie, rode wijnazijn, zeezout of peper in huis?

Wat mij meteen opviel is dat Jamie dit boek opdraagt aan zijn eigen vijf favoriete ingrediënten: zijn kinderen Poppy (2002), Daisy (2003), Petal (2009), Buddy (2010) en River (2016). Zo ontzettend schattig.

De inhoud

Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken: salades, pasta, eieren, kip, vis, groenten, rund, varken, lam, rijst & noedels en zoetigheid. Het twaalfde hoofdstuk gaat over voeding. Hij (en zijn voedingsteam) geven hierin tips en adviezen voor een gezonde levensstijl.  Ook wordt uitgelegd hoe een uitgebalanceerd bord er uit zou moeten zien. Voor mensen die erin zijn geïnteresseerd is er bij ieder recept een tabel opgenomen met daarin de voedingswaarden.

Vormgeving en fotografie

Het boek oogt strak, jong en licht. Ik ben zelf op dit moment bezig met “wat wil ik nu qua fotografie” en het valt me op dat alles dezelfde marmerachtige achtergrond heeft. Licht en rustig. Bord, schaal of pan is simpel opgemaakt en knalt je tegemoet. Mooi. Het gaat echt om het gerecht, niet de poespas er om heen.

Ieder recept bestaat uit twee pagina’s. De linkerpagina geeft helemaal links een kolom met fotootjes van de 5 hoofdingrediënten en het recept.  Leuk bedacht en voornamelijk erg handig: je ziet in een oogopslag wat je nodig hebt om het gerecht te maken. De foto van het eindresultaat beslaat de gehele rechterpagina.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De recepten zelf

Het eerste wat je doet als je een nieuw kookboek in handen krijgt is er met een redelijk vlotte vaart doorheen bladeren. Ik wel tenminste. Dan nog een keer wat rustiger bladeren. Dan stil houden bij recepten gelijk je aandacht vragen. En dat zijn er vrij veel kan ik je verzekeren. Een ervan is rendang met bloemkoolrijst. Ik, als fervent liefhebster van de Indonesische keuken, kan me dan niet voorstellen dat het überhaupt ook maar enigszins in de buurt zou kunnen komen van rendang… Eentje dus die ik zeer binnenkort ga maken!

Er staan maar liefst 130 recepten in dit boek, waarvan ik bij het snel bladeren bij heel veel recepten gelijk dacht “Ja, dat wil ik maken!”

Voorbeelden? Goed, uit ieder hoofdstuk 1 recept. Komen ze:

 • pompoensalade met harissa (omdat ik dol ben op pompoen en harissa)
 • spaghetti met krab en venkel (krab en venkel, mmm)
 • Koreaanse rijstomelet (klinkt bijzonder)
 • kippastei in de pan (zag er zo lekker rustiek uit)
 • krokante pijlinktvis & avocadopuree (avocado is favoriet en de pijlinktvis lijkt me wel wat)
 • gekruide bloemkool uit de oven (vooral vanwege de dukkah)
 • sticky aubergine teriyaki (he, weer een aubergine recept erbij)
 • kliederige broodjes bal (zie foto hierboven, grappig toch?)
 • varkenshaas & pureegratin (kerst komt eraan)
 • flatbreads met lamsköfte (altijd goed)
 • gebakken rijst met ei (zag er wat vreemd uit)
 • sinaasappel-polentataart (hierbij gaf ik een gilletje)

Om gewoon maar even wat te noemen dan, he. Want er staat nog heel veel meer in, en het lijkt me bijna allemaal even lekker. Maar ja, ik hou van ook van Jamie!

Conclusie

Het is een erg leuk boek en voor iedereen geschikt. Maar vooral voor de mens die erg druk is en toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel wil zetten. Dus als je Jamie leuk vindt en je toe bent aan een nieuw, verrassend en anders kookboek: hol naar bol (klik link hieronder bijvoorbeeld) en bestellen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *