Plantaardige vleesopvolgers getest

Plantaardige vleesopvolgers

Ik heb me niet zo heel erg beziggehouden met plantaardige vleesvervangers, simpelweg omdat ik het niet nodig vind. Je kunt goed, gezond en lekker leven op een volledig plantaardig dieet. 

Mijn dochter is al zeker tien jaar vegetariër. Een kind in de puberteit en dus maakte ik mij zorgen. Want zou ze nu wel alles binnenkrijgen wat ze nodig heeft? Ze was al niet zo’n heel beste eter, dus ook nog eens vlees eraf betekende in mijn ogen een slechte gezondheid. Hoe weinig wist ik toen?!Als ik toen toch eens wist wat ik nu weet, dan had dat arme kind stukken beter gegeten!

Maar goed, in die tijd kocht ik dus vleesvervangers voor haar. Ik heb wel eens een hapje geprobeerd, maar ik vond het echt heel vies. Sorry. Inmiddels ben ik overtuigd veganist en stopte ik, bijna, van de één op de andere dag met vlees eten (en alle overige dierlijke producten natuurlijk). 

Net zoals ik toen reageerde op dochterlief, reageren mensen nu op mij. “Wat eet je dan?”, “Wat moet ik voor jou maken dan?” en “Zal ik het vlees dan vervangen door vis?”. Vis is niet vegan! En ook niet iedere vleesvervanger is vegan. 

Daarom besloot ik om dan maar e.e.a. zelf te gaan onderzoeken, zodat ik mensen kon vertellen wat ze dan wél konden maken als ik bij ze kwam eten. En echt waar: voor mij hoeven ze geen moeite te doen, groenten en aardappelen maken mij best gelukkig! Je kunt alleen niet gezond zijn en blijven op alléén groenten en aardappelen, dan doe je je lichaam een hoop tekort, maar dat is voor een ander artikel.

Bewerkte producten

Ik was – en ben – voorstander van zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Deze plantaardige vleesvervangers bevatten heel veel ingrediënten. En niet allemaal even uitspreekbaar of nodig wanneer je het zelf zou maken. En alhoewel ik deze plantaardige vleesvervangers niet dagelijks wil eten, kan ik wel verklappen dat ze erg lekker zijn!

Chiliburgers van Boon

Na een paar teleurstellingen met plantaardige hamburgers besloot ik dat maar achterwege te laten. Totdat ik deze chiliburgers zag liggen. Ik moest het gewoon proberen. En het was voor mij echt een schot in de roos! Sowieso ben ik fan van alle soorten bonen sinds ik plantaardig eet. Daarvoor kwam ik niet verder dan bruine bonen met spekjes en stroop. Bij wijze van spreken…

De smaak was licht pittig. De buitenkant was lekker knapperig en de binnenkant was ietwat zacht, maar had gelijk toch ook een bite.Heerlijk op een broodje met pikante ketchup en wat sla. Deze mag zeker in de herhaling als we eens een avondje willen snacken. 

Bereiding
Oven: 10 minuten op 220℃
Airfryer: 6 minuten op 180℃
Koekenpan: 4 minuten om en om op middelhoog vuur bakken

Ingrediënten: water, 21,4% bonen (10,7% gerehydrateerde bruine bonen, 10,7% tuinbonen), paneermeel (TARWEbloem, zout, gist, kleurstof (annatto bixine, annatto norbixine)), groenten (ui, paprika, doperwten), TARWEbloem, TARWE-eiwit, quinoazaad, aardappelzetmeel, TARWEvezel, tomatenpuree, specerijen, zonnebloemolie, zout, verdikkingsmiddel (methylcellulose), psylliumvezel, peterselie, 0,3% cayennepeper, azijn, voedingszuur (citroenzuur), ijzer(III)fosfaat, zink oxide, cyanocobalamine (vitamine B12).

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 162 kcal | Vet 2,3 g | Waarvan verzadigd 0,3 g | Koolhydraten 24,2 g | Waarvan suikers 2 g | Vezels 5,7 g | Eiwitten 8,6 g | Zout 1,09 g | IJzer 2,1 mg | Zink 1,5 mg | Vit. B12 0,38 µg

Kroketburger van Vivera

De smaak van deze kroketburgers was verrassend lekker! De buitenkant was net zo lekker krokant als van een kroket en de binnenkant hield het midden tussen vleeskroket en een dikke ragout. Op een broodje met mosterd en genieten maar. 

Er zitten maar twee nadelen aan deze kroketburgers:
1. ze zijn erg dun, dus op een bolletje kun je er beter twee tegelijk doen 😂
2. er zitten er maar 2 in een pak 😂 

Bereiding
Oven: minimaal 8 minuten op 225℃
Airfryer: minimaal 6 minuten op 200℃

Ingrediënten: 52% gerehydrateerd SOJA– en TARWE-eiwit, paneermeel (TARWEbloem, kleurstoffen (karamel, annattonorbixine), zout), glucosestroop, zonnebloemolie, verdikkingsmiddelen (xanthaangom, hydroxypropylmethylcellulose,guarpitmeel), TARWEvezels, aardappelzetmeel, gemodificeerd aardappelzetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, SOJA-eiwit, rijstebloem, azijn, natuurlijke aroma’s, SOJAbloem, citrusvezels, zout, kruiden en specerijen, ui, raapzaadolie, water, aroma, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 201 kcal | Vet 8,2 g | Waarvan verzadigd 1 g | Koolhydraten 22 g | Waarvan suikers 1,8 g | Vezels 3,4 g | Eiwitten 8 g | Zout 1,5 g | IJzer 2,1 mg | Zink 2,1 mg | Vit. B12 0,38 µg

Balletjes van Vivera

De smaak van deze balletjes is neutraal genoeg om overal aan toe te voegen, maar ook uitgesproken genoeg om ze als snackballetjes te serveren. Ik mag deze balletjes graag in vieren snijden en dan toevoegen aan de pasta. Ik vind ze persoonlijk net iets te groot om zó in de pasta te verwerken

Bereiding
Airfryer: tenminste 5 minuten op 200℃
Koekenpan: tenminste 7 minuten op middelhoog vuur, draai regelmatig om
Magnetron: tenminste 3 minuten op 850W
BBQ: prik de balletjes aan een spies en leg ze op de BBQ, regelmatig keren

Ingrediënten: 82% gerehydrateerd SOJA– en TARWE-eiwit, zonnebloemolie, natuurlijke aroma’s, aardappelzetmeel, azijn, verdikkingsmiddel (methylcellulose), zeezout, rijstmeel, kruiden en specerijen, uienpoeder, water, zout, maltodextrine, dextrose, gistextract, champignonpoeder, knoflookpoeder, specerij-extract, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 170 kcal | Vet 7,3 g | Waarvan verzadigd 0,9 g | Koolhydraten 7,2 g | Waarvan suikers 0,6 g | Vezels 3,4 g | Eiwitten 17 g | Zout 1,3 g | IJzer 2,1 mg | Vit. B12 0,38 µg

Frikandelburger van Vivera

De smaak is raak! Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst frikandel op brood heb gegeten, dus ik vond dit wel een spannende om te proberen. Het ziet eruit als doormidden gesneden frikandellen die tegen elkaar zijn aangelegd. 

Op een bolletje met ketchup heb ik heerlijk zitten genieten. Een avondje junkfood (weer)

Bereiding
Oven: 7 minuten op 225℃, volgens de verpakking. Ik heb ze er zeker 13 minuten in gehad. Toen pas zagen ze er net zo uit als de frikandellen van mijn man.
Airfryer: 7 minuten op 200℃

Ingrediënten: 74% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-eiwit, zonnebloemolie, azijn, ui, verdikkingsmiddel (methylcellulose), aroma, specerijen, TARWEvezels, citrusvezels, natuurlijke aroma’s, aardappelzetmeel, TARWEZETMEEL, uienpoeder, water, GERSTEMOUTEXTRACT, knoflookpoeder, zout, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 196 kcal | Vet 13 g | Waarvan verzadigd 1,5 g | Koolhydraten 4,6 g | Waarvan suikers 0,4 g | Vezels 5 g | Eiwitten 13 g | Zout 1,3 g | IJzer 3,9 mg | Vit. B12 0,69 µg

Schnitzel Hongaarse stijl (zigeunerschnitzel) van Vivera

De smaak doet me echt denken aan ‘fabrieks zigeunerschnitzels’ van toen ik nog vlees at. De structuur is een beetje dat van geperst kippenvlees. 

Mis jij echt een stukje vlees bij het avondeten, dan is dit in mijn ogen een goede vervanger. 

Bereiding
Koekenpan: ongeveer 7 minuten bakken, regelmatig keren
Oven: minimaal 7 minuten op 225℃
Airfryer: minimaal 7 minuten op 200℃

Ingrediënten: 67% gerehydrateerd SOJA– en TARWE-eiwit, paneermeel (TARWEbloem, ui, zout, kruiden en specerijen, zonnebloemolie, groene paprika, rode paprika, gist, kleurstoffen (annatto bixine, annatto norbixine), natuurlijk aroma), water, zonnebloemolie, TARWEZETMEEL, azijn, TARWEbloem, aardappeleiwit, verdikkingsmiddel (methylcellulose), aroma, natuurlijke aroma’s, kruiden en specerijen, zout, zeezout, uienpoeder, knoflookpoeder, maïszetmeel, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 177 kcal | Vet 3,8 g | Waarvan verzadigd 0,5 g | Koolhydraten 16 g | Waarvan suikers 1,1 g | Vezels 4,3 g | Eiwitten 18 g | Zout 1,4 g | IJzer 2,1 mg | Vit. B12 0,38 µg

Groenteballetjes van Vivera

De smaak van deze balletjes is geweldig! Dit zijn echt mijn favoriete balletjes en deze hebben dan ook al regelmatig op mijn bord gelegen. Wat mij betreft kunnen deze écht overal bij of op: hutspot, pasta, snack, pita, wraps etc.

Ik bak ze in een paar druppels olie in een hete koekenpan. Regelmatig keren. Vaak zijn ze al op voordat ze op mijn bord liggen 😂 

Bereiding
Koekenpan: ongeveer 7 minuten op middelhoog vuur, regelmatig keren
Airfryer: minimaal 5 minuten op 200℃
Magnetron: minimaal 2 minuten op 850W
BBQ: prik de balletjes aan een spies en leg ze op de BBQ, regelmatig keren

Ingrediënten: 6% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-eiwit, 37% groenten (wortel, doperwten, ui, rode paprika, mais), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, aroma, azijn, verdikkingsmiddel (methylcellulose), tomatenpoeder, aardappeleiwit, zeezout, kruiden en specerijen, aardappelvezels, uienpoeder, natuurlijk aroma, knoflookpoeder, maltodextrine, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 165 kcal | Vet 5,4 g | Waarvan verzadigd 0,7 g | Koolhydraten 11 g | Waarvan suikers 2,8 g | Vezels 4,6 g | Eiwitten 15 g | Zout 1,3 g | IJzer 2,1 mg | Vit. B12 0,38 µg

Rookworst van Vivera

plantaardige vleesvervanger

De smaak is mij veel te gerookt! Ik ben dol op gerookte producten, maar dit was eigenlijk echt te veel. Heel jammer, want voor de rest benaderde het echt wel rookworst. Wanneer je het uit de verpakking haalt zijn het rare slappe worstjes. Naarmate de bereiding verstrijkt, worden ze steviger. Het was lekker bij de stamppot, maar ik zal het geen tweede keer kopen.

Bereiding
In heet water: Volgens de website van Vivera een pan water aan de kook brengen, vervolgens de hittebron uit doen en de worst(en) minimal zes minuten verwarmen.
Koekenpan: volgens de verpakking wel even bakken. En volgens mij is dat ook precies wat ik gedaan heb. Helaas is het al een tijd geleden en kan ik me de bereiding niet meer goed herinneren.

Ingrediënten: 67% gerehydrateerd SOJA– en TARWE-eiwit, zonnebloemolie, TARWEvezels, kokosolie, water, natuurlijke aroma’s, citrusvezels, azijn, verdikkingsmiddel (methylcellulose), kruiden en specerijen, zuurteregelaar (calciumlactaat), rookaroma, maltodextrine, stabilisatoren (natriumalginaat, calciumchloride), uienpoeder, kleurstof (bietenrood), verlaagd natrium zout, psyllium, maïszetmeel, zout, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk gerookte maltodextrine, aroma, ijzer, vitamine B12.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 188 kcal | Vet 13,5 g | Waarvan verzadigd 5 g | Koolhydraten 3,5 g | Waarvan suikers 0,4 g | Vezels 7,4 g | Eiwitten 8,9 g | Zout 1,5 g | IJzer 3,2 mg | Vit. B12 0,68 µg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *