Drink jij wel genoeg? Tips om extra vocht binnen te krijgen.

Kan met water en limoen

We weten allemaal dat we genoeg moeten drinken. Vooral met deze zomerse temperaturen is het extra belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. Liefst water, want dat is zo lekker natuurlijk. Maar na een hele dag water lurken ben je het soms wel een beetje zat. Dan wil je gewoon wel eens wat anders. Maar wist je dat je ook genoeg vocht binnen kunt krijgen uit voeding? Zelf kan ik liters water wegwerken en het dan nog niet zat zijn. Maar als ik sommige collega’s hoor, dan hebben ze al moeite om 1 liter drinken weg te werken op een dag. Dat is natuurlijk veel te weinig!

Eten met een hoog vochtigheidsgehalte

Met dit warme weer zijn er niet veel mensen die echt even lekker stevig gaan eten. Bij de meeste mensen komt het toch al gauw neer op salades of brood, al dan niet gecombineerd met een lekkere BBQ. Maar sla en komkommer bestaan voor 95% uit water en je komt er niet van aan. Dus wat let je om hier lekker veel van te verorberen? Maar ook tomaten en spinazie bevatten veel vocht. Een lekkere pastasalade aangevuld met tomaten en / of spinazie zorgt ook voor vocht. Bovendien bevat het ook nog eens flink wat ijzer en vitamines. Daarnaast – je zou het niet zeggen – bevatten broccoli, bloemkool en rode kool ook flink wat vocht, dus happen maar.

Liever snacks?

Ook goed, dan gaan we over op de snacks. Want in plaats van een zak chips open trekken kun je natuurlijk ook paprikareepjes of selderij stengels knabbelen. Lekker met wat houmous of knoflook-yoghurtdip. Vooral selderij stengels zijn geweldig: ze helpen je namelijk ook nog eens bij het afvallen. Win-win!

Open deur

En dan heb je natuurlijk nog aardbeien, watermeloen, galiameloen, perziken etc. Maar daar wil je weer niet te veel van vanwege de (natuurlijke) suikers. Overigens kun je hier ook weer heerlijke waterijsjes van maken.

Doe maar een watertje

Bij nader inzien toch maar liever een lekker glaasje water met een smaakje? Dat kan, zie hieronder een aantal voorbeelden.

  • komkommer en een paar korreltjes Keltisch zeezout
  • courgette en paar korreltjes Keltisch zeezout
  • komkommer en munt
  • venkel- en anijszaad met een schijfje citroen
  • salie-, lavendel-, rozemarijn- of andere eetbare bloemen met een schijfje citroen of een takje citroenmelisse
  • gember, zoethoutstukjes of wat venkel en een paar takjes munt

Deze en nog meer lekkere smaakwatertjes vind je terug op de website van Rineke. Ik heb ze een beetje aangepast naar mijn smaak, maar bij haar vind je de originele smaaktwatertjes dus terug. Het mooie aan deze smaakwatertjes is dat je ze ook kunt drinken als het koud is! Je gebruikt dan alleen kokend water in plaats van ijskoud water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *