30 Verrassende toepassingen van kokosolie

kokosolie met rozenblaadjes

Een paar jaar geleden begon ik me te verdiepen in de Paleo manier van leven. Sindsdien heb ik kokosolie in huis; geur- en smaakloos, maar soms ook met geur en smaak. Jij hebt misschien ook wel kokosolie in huis, maar wist je dat het ontzettend veelzijdig is? En dan niet alleen op gebied van koken. Kijk maar eens hieronder waar je kokosolie allemaal voor kunt gebruiken. Ik wil trouwens wel benadrukken dat ik niet alles heb getest (tenzij anders vermeld) en dat ik bij sommige tips zo mijn bedenkingen heb.

Koken

 1. Bakken en braden: meestal gebruik ik geur- en smaakloze, tenzij ik een zoet gerecht maak, dan mogen smaak en geur wel doorkomen hoor
 2. Geen koffiemelk in huis? neem dan wat kokosolie en/of kokosmelk. De koffie wordt er wat olie-achtig van, maar het is beter dan ineens zwarte koffie te moeten drinken.
 3. Frituren kan ook in kokosolie, alhoewel dat natuurlijk wel een kostbare zaak wordt als je iets groots moet frituren, wat volledig in de olie moet liggen.
 4. Het is even wennen, maar je kunt het ook op je brood smeren als er geen boter of margarine in de buurt is.
 5. Een eetlepel door de smoothie is ook heerlijk, het wordt er wat romiger van. Ik denk er alleen niet altijd aan.
 6. Maak je een lekkere volle romige soep? Doe er dan maar een schepje kokosolie door, kan helemaal geen kwaad.
 7. Ik lees zelfs toepassingen in mayonaise, dressing en gebakrecepten. Voor mayonaise en dressing bijvoorbeeld moet je kokosolie mengen met bijvoorbeeld olijfolie, anders zou het product weer hard worden.

Huid- en haarverzorging

 1. In plaats van de gebruikelijk dagcrème, kun je ook een beetje kokosolie tussen je vingers verwarmen en op je gezicht smeren. Het lijkt misschien wat vreemd, maar het is echt prettig.
 2. Make-up verwijderaar: neem een klein klontje en wrijf tussen je vingers, breng aan op je gezicht en haal met een (herbruikbaar) wattenschijfje de make-up weg. Ik heb alleen ervaring met lippenstift verwijderen, maar dat is wel zo’n hardcore lippenstift die echt 24 uur blijft zitten en niet afgeeft. Het ging moeiteloos weg met de kokosolie.
 3. Maak van wat kokosolie en een beetje suiker een scrub. Heerlijk als je ruwe ellebogen hebt, bijvoorbeeld.
 4. Je wax op? Modelleer je (korte) haar dan met wat kokosolie!
 5. Toe aan een heerlijke manicure? Verzacht je nagelriemen door er wat kokosolie op te smeren. Wrijf dit zachtjes in.
 6. Droge en/of ruwe handen van het winterse weer? Of van het vele afwassen en poetsen? Pak maar wat kokosolie en je krijgt heerlijke zachte handen.
 7. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de voeten, alhoewel je daar niet mee afwast of poetst 🙂 Meng wat kokosolie met sheabutter en een paar druppels etherische olie (pepermunt ofzo) en smeer je voeten er mee in. Heerlijk ontspannend.
 8. Per toeval kwam ik erachter dat een aantal droge, schilferige plekjes verdwenen nadat ik het had ingesmeerd met kokosolie. Ik ga er dan ook vanuit dat het ook een prima vervanger van Sudocrem (tegen luieruitslag) zou kunnen zijn.
 9. Nog wat toepassingen die ik vond op internet, maar waarvan ik niet uit ervaring kan spreken:
  • voorkomen of verminderen van (zwangerschaps)striemen
  • aftersun
  • massageolie
  • anti-statisch, dan blijft je haar tenminste fatsoenlijk zitten
  • haarmasker, mee slapen en dan uitspoelen, werkt op die manier ook tegen roos (lijkt mij helemaal niets eerlijk gezegd)
  • aftershave
  • kan helpen tegen acne en puistjes, maar schijnt weer niet bij iedereen te werken
  • kan ouderdomsvlekken verminderen of tegengaan (dat moest ik maar eens proberen dan haha)
  • beetje toevoegen aan je badwater voor extra verzorging van je huid (ik houd ab-so-luut niet van vettige substanties in mijn badwater, bah)

Gezondheid

 1. Een beetje olie op een jeukende (eczeem) plek kan verlichting geven. Dit heb ik aan den lijve ondervonden.
 2. Een theelepel kokosolie kan maagzuur tegen gaan.
 3. Het kan keelpijn verzachten: neem een theelepel kokosolie, laat deze smelten in je mond en slik het door. Hierbij denk ik dan: kokosolie is vet(tig) en keelpijn geeft vaak ook pijn bij slikken, dus een dikke substantie slikken lijkt mij dan niet fijn.
 4. Inname van kokosolie kan bijdragen aan het verminderen van chronische vermoeidheid. Volgens mij is dit echt flauwekul, hoe fijn ik kokosolie ook vind.
 5. Dagelijkse inname  kan bijdragen aan een hogere vetverbranding omdat het een boost geeft aan je metabolisme.
 6. Kokosolie heeft een kalmerende werking op de huid bij waterpokken of na aanraking met brandnetels.
 7. Het werkt kalmerend en verzorgend bij brandwonden (eerst water, de rest komt later!).
 8. Kokosolie kan worden gebruikt als een antischimmel middel tegen huidschimmels.
 9. Kokosolie helpt een koortslip te verminderen en sneller te genezen. Dit zal ik bij de eerstvolgende uitbraak gaan testen, maar ik ben bang dat ik het antwoord al weet…

Overig gebruik

 1. Basisingrediënt voor het maken van tandpasta, deodorant, lippenbalsem etc. Andere recepten wil ik dus ook nog uitproberen en zal ik, na gebruik en goedkeuring, op de website plaatsen.
 2. Een eetlepel kokosolie gemengd met een eetlepel chiazaden zorgt voor een energie boost. Prima dus om door je ontbijt te roeren!
 3. Een klein beetje kokosolie maakt glad leer soepeler en zachter. Test altijd eerst op een onzichtbaar gedeelte.
 4. Kokosolie kan worden gebruikt als een mondwater die schadelijke stoffen aan je tanden en tandvlees onttrekt (ook wel oil pulling genoemd).
 5. De vacht van je huisdier gaat mooi glanzen als je een klein druppeltje olie erover verdeelt. Persoonlijk lijkt me dit niet zo joepie, aangezien je huisdier zichzelf schoon likt. En ik heb geen idee wat kokosolie voor je huisdier doet.

Dat waren de 30 toepassingen van kokosolie die ik graag met je wilde delen. Maar er zijn nog veel meer toepassingen te vinden op internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *