Hoe vind je de perfecte blender + review Optimum 9200A

Blender

Een nieuwe blender kopen is zo gebeurd. Maar er zijn zó veel blenders op de markt. En de prijzen variëren tussen de € 15 en een paar duizend euro (!). Hoe kom je nu tot een goede keuze? Ik hoop je met dit artikel te helpen om een goede weloverwogen keuze te maken. Ik laat je ook kennismaken met mijn machine; de Optimum 9200A.

Maak eerst een lijstje

Ga je voor het eerst een blender kopen of is jouw blender aan vervanging toe? En als die aan vervanging toe is komt dat dan omdat de oude stuk is of omdat die niet meer voldoet. En als hij niet meer voldoet, komt dat dan omdat jouw wensen zijn veranderd? Is jouw eetpatroon gewijzigd? Kortom allemaal vragen die je jezelf misschien niet zo snel stelt. Deze belangrijke vragen ga ik je dus wél stellen. 

blender kopen

Wat wil je blenden

Als je alleen maar smoothies maakt kun je kiezen voor een heel andere machine dan wanneer je continu hard voedsel wilt blenden. Drink je zomers iedere dag een drankje met crushed ice? Dan moet jouw blender wel het vermogen hebben om ijs te vermalen. Ben je dol op pindakaas of andere notenpasta? Dan moet de blender wel de kracht hebben om noten te vermalen. Ook is het dan handig om een stamper te hebben. Er zijn ook zulke krachtige blenders dat door de wrijving het voedsel direct verwarmd wordt. Handig dus als je snel soep klaar wil hebben!

Hoe vaak gebruik je de blender

Ben je van plan om dagelijks gebruik te maken van de blender en misschien zelfs meerdere keren per dag? Dan is het fijn om een blender aan te schaffen die snel en makkelijk schoon te maken is. Heb je ook ruimte in de keuken of moet je de blender telkens pakken? Dan wil je misschien een handzaam formaat of op zijn minst een die je kunt tillen.

Hoe groot is jouw huishouden

Voor een gezin met 6 personen heb je natuurlijk een grotere kan nodig dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Simpele en voor de hand liggende vraag natuurlijk, maar wel iets om rekening mee te houden.

Wat is je budget

Deze vraag stel ik als laatste, maar eigenlijk is dit voor jou misschien wel de belangrijkste vraag. Want je kunt wel grote wensen hebben, het moet ook in het budget passen. Helemaal in het begin zei ik al dat de prijzen van blenders heel erg variëren. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar helaas vaak wel. 

Mijn verhaal en uiteindelijke aankoop

Zolang als ik me kan herinneren heb ik al de wens om ooit een Vitamix te bezitten. Zelfs al in de tijd toen de blender meer in de kast stond dan in gebruik was. Dat was een blender van rond de 35 euro. Af en toe maakte ik een smoothie en dat was prima. 

Die blender verhuisde naar de caravan en de nieuwe Kenwood blender werd vol trots op het aanrecht gezet. Nieuwe machines moeten altijd pronken ten slotte. Deze zal zo rond de 80 euro hebben gekost. 

De Kenwood was een verademing. De smoothies waren gladder, groenten werden tot een maaltijdsoep verpulverd en sauzen werden prima gemixt. 

bosvruchtenijs

Ik bedenk me trouwens net dat ik ooit nog eens een blender to go kreeg in een kerstpakket. Ze zijn nog steeds te koop. Ik vond het een onding, maar mijn bonuszoon was er blij mee. Het voldeed aan zijn verwachting: fruit omtoveren tot smoothie en zo mee te nemen voor onderweg.

En toen was het moment daar dat ik meer wilde: plantaardige melk, pindakaas en andere notenpasta’s, ijs maken van bevroren fruit, smoothies zonder stukjes of velletjes, maar superglad! En daar was mijn wens voor een Vitamix weer.

Ik besloot om op onderzoek uit te gaan. Naast Vitamix was er nog een grote speler op de krachtige-blender-markt: de Blendtec. Blendtec staat bekend om zijn hilarische filmpjes op YouTube Will it blend?. Er was dus meer tussen de blender-hemel en smoothie-aarde dan alleen de Vitamix.

Ik bekeek een heleboel filmpjes op YouTube en las me suf in alle reviews. En toen was daar ineens een artikel over een Australisch merk: Optimum. Ze vergeleken zichzelf met Vitamix, maar dan veel goedkoper. Zeg maar zo’n beetje de helft goedkoper dan wat ik uit zou gaan geven aan de Vitamix als ik het bij elkaar had gespaard.

De Australische Optimum 9200A kun je alleen nergens bewonderen. Niet vanwege Corona, maar omdat er geen verkooppunt in Nederland is. Amazon verkoopt de blender maar verder zijn de Optimum producten enkel te bestellen via hun exclusieve distributeur Froothie. Dat je alleen online terecht kon vond ik een groot minpunt. Maar uiteindelijk hebben de prijs en de 30-dagen-geld-terug-garantie mij overgehaald. En de aansporing van mijn man, als ik eerlijk ben.

Wat zit er in de doos

 • Motorhuis: het motorhuis staat stevig op het aanrecht op vier pootjes met zuignappen. De aan-/uitknop is beschermd tegen vuil. Je kunt kiezen uit de kleuren rood, wit, zwart en zilver.
 • Blenderkan: een sierlijk smalle, hoge kan met schenktuit.
 • Siliconen deksel met vulopening: gebruik de vulopening om ingrediënten toe te voegen of om de stamper of spatel te gebruiken.
 • Stamper: hiermee stamp je bijvoorbeeld de noten aan als je een notenpasta maakt.
 • Spatel: terwijl de machine zijn werk doet kun je met deze spatel via de vulopening ingrediënten van de wand schrapen.
 • Notenmelkzak: een fijnmazige notenmelkzak, perfect voor het maken van havermelk bijvoorbeeld.
 • Beker: maak je favoriete smoothie en neem het mee in deze beker.
 • Receptenboekje: recepten voor smoothies, ontbijt, melk & kaas, snacks, brood & crackers, dips en sausjes, dressings, soepen, desserts en diner. Alleen Engelstalig.
 • Handleiding: Ook de handleiding is er alleen in de Engelse taal. Geen probleem mee, maar het zou handig zijn als de handleiding wordt geleverd in de taal van het land waar het product geleverd wordt.
optimum 9200A

Kenwood vs Optimum 9200A

Ik zou nog steeds graag een vergelijking maken tussen de Optimum, Blendtec en Vitamix, maar helaas kan ook ik mijn geld maar één keer uitgeven. Mochten de dames en heren marketing van Vitamix en/of Blendtec zich geroepen voelen: stuur gerust een machine om te testen en te reviewen

Zoals verwacht is er een gigantisch verschil te merken tussen de krachtige Optimum 9200A die ik gekocht heb via Froothie en de Kenwood. Een echt eerlijke vergelijking is dit natuurlijk niet.

Optimum 9200A

 • smoothie is helemaal glad
 • hazelnootpasta supersnel en fluweelzacht
 • ijs maken van bevroren fruit in een mum van tijd
 • havermelk is heerlijk romig
 • crushed ice in seconden
 • een stamper om hardnekkige ingrediënten de messen in te duwen
 • cashewmelk hoeft zelfs niet gefilterd te worden en is super romig

Kenwood

 • je moet nog een beetje “kauwen”
 • hazelnootpasta niet kunnen maken
 • ijs maken van bevroren fruit zorgde voor een brandlucht, motor kon het niet aan
 • havermelk is te waterig
 • crushed ice gaat soms wel, soms niet – de brokjes zijn niet gelijkmatig van grootte
 • ‘rammelen’ om de ingrediënten naar beneden te krijgen

Schoonmaken en onderhoud

Het motorhuis neem je af met een doekje. De stamper en spatel zijn zó schoon onder de kraan. De kan schoonmaken is super eenvoudig! Doe één of twee druppels afwasmiddel en warm water in de kan en zet de machine 10-60 seconden op FAST. Omspoelen, omgekeerd aan de lucht laten drogen, klaar! De kan schoonmaken na het maken van notenpasta kost iets meer moeite.

Als de kan erg vies is kun je het vuil losweken door de kan even met warm water weg te zetten. Herhaal daarna bovenstaande stap.

De kan mag niet in de vaatwasser. Gebruik geen heet water.

hazelnootpasta

Nadelen Optimum 9200A van Froothie

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de Optimum 9200A. Doordat de motor zo ontzettend krachtig is komt er flink veel herrie vanaf. Een gesprekje voeren terwijl je een smoothie maakt is bijna onmogelijk. Aan de andere kant is die smoothie wel in 35 seconden klaar en superglad! In de handleiding staat zelfs vermeld dat je bij langdurig gebruik gehoorbescherming moet dragen. Eh…. zie je me al staan in de keuken? 

Mijn ervaring met distributeur Froothie

Nadat ik mijn bestelling had geplaatst kreeg ik een Engelstalige e-mail met de vraag of ik – tegen bijbetaling – een upgrade wilde. Ik vond dat vreemd, maar dacht er verder niet bij na. Ik meldde, op verzoek, dat ik mijn bestelling niet wilde wijzigen en bleef bij de bestelling van een Optimum 9200A.

Na twee weken kwam de blender binnen en ik ging direct aan de slag. Die dertig dagen proefperiode moest uitvoerig gebruikt worden. Waarbij ik voornamelijk benieuwd was naar hard producten: ijsblokjes, noten, bevroren fruit etc. De machine moest op hoge toeren draaien. Ik was behoorlijk verbaasd toen ik merkte dat het messenblok los was getrild. Zelfs met al mijn gewricht- en spierklachten was ik in staat om het messenblok helemaal los te draaien. Mijn man heeft het weer vastgedraaid. De kan was – naar ons idee – misschien niet zo goed vastgedraaid. Kan gebeuren.

Ik belde met Froothie, maar kreeg enkel de voicemail te horen. Een Indonesisch (?) sprekende dame zei iets en verder hoorde ik een irritant muziekje. Na 15 minuten besloot ik op te hangen en te mailen. 

Ik was geïrriteerd door meerdere dingen: letterlijk uit het Engels vertaalde e-mail alsof Google translate was gebruikt, ongevraagde aanbieding voor een upgrade tegen betaling, een e-mail waarin ik zogezegd iets gratis kon krijgen, een klantenservice die niet bereikbaar was, een messenblok dat losliet en dus een machine die ik niet durfde te gebruiken. 

In die e-mail uitte ik mijn frustratie en twijfel. Had ik er goed aan gedaan om voor een relatief goedkopere variant te gaan en te kiezen voor een (voor mij) onbekend Australisch merk? Vrij kort na die e-mail werd ik gebeld. Een allervriendelijkste dame stelde me gerust en beloofde verbetering voor wat betreft de vertaling van de Engelse e-mails. We praatten wat over hoe ik de machine gebruikte en wat ik er zoal mee maakte. Ik deed alles volgens het boekje, ook volgens haar. Ze beloofde me een e-mail te sturen met daarin een link, waarmee ik kosteloos een nieuwe kan kon bestellen. Dat klonk geruststellend en klantgericht.

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik kort daarna een e-mail ontving met het verzoek om foto’s van de kan en uitleg en tips over hoe ik de machine moest gebruiken. Ik stuurde foto’s en vertelde haar hetzelfde als aan de telefoon. Er was alleen nog een probleempje bij gekomen: er kwam een soort zwarte substantie uit de onderkant van de kan. Dit probleem leek vaker voor te komen, bleek na een zoektocht op internet.

rode bieten hummus

Ik stuurde dus weer een mail en vertelde dat mijn vertrouwen zo goed als weg was. Ik wilde de procedure in gang zetten waarbij ik binnen 30 dagen mijn geld terug zou krijgen. De dame vertelde me doodleuk dat die periode voorbij was, omdat die periode in zou gaan op het moment dat ik de bestelling plaatste. Hiervan deed ik melding bij de ACM. “Het is aan de leverancier om de consument in te lichten over de datum waarop de proefperiode ingaat.” Ik stond in mijn gelijk, want ook volgens de website van Froothie zelf gaat de periode in op het moment dat het product is geleverd

Toen ik dit via e-mail aankaartte werd daar volledig aan voorbij gegaan. Ik kreeg wel een e-mail dat ze contact had gelegd met het management en hun logistieke team. Het verlossende woord: ik kreeg een nieuwe kan toegestuurd. Met geen woord werd er gerept over die proefperiode.

Ik vermoedde dat ik én mijn machine én mijn geld kwijt zou zijn als ik door zou gaan op het terugvragen van mijn geld. Ik voelde me er echt erg ellendig onder. Stress is iets wat ik kostte wat kost wil – en moet – mijden, dus ik besloot het hier maar bij te laten.

Eindoordeel Froothie en conclusie Optimum 9200A

De Optimum 9200A vind ik een geweldige machine. Ik gebruik hem bijna dagelijks en soms zelfs meerdere keren op een dag! Ik kan deze high power blender van harte aanbevelen.

Daarentegen heeft mijn vertrouwen in Froothie een deuk opgelopen, ondanks de vriendelijkheidvan de dame van de klantenservice. Waarschijnlijk was dat vertrouwen niet geschonden als de telefoon gewoon werd opgenomen, als de e-mails in het Engels waren verstuurd of in ‘normaal’ Nederlands.

Maar eerlijk is eerlijk: de kan werd uiteindelijk geleverd zoals beloofd en het werkt weer als een zonnetje. De hele afhandeling heeft iets meer dan een week geduurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *