The Green Kitchen at Home

Kookboek The green kitchen at home

Gezond, vegetarisch en snel eten voor elke dag. Dat beloven de schrijvers van het boek The Green Kitchen at Home: David Frenkiel en Luise Vindahl. Een succesvol Scandinavisch (!) kookduo. David is Zweeds en Luise is Deens. En nee, ik ben geen vegetariër, maar heb er ook geen bezwaar tegen als ik eens geen vlees bij mijn eten heb. De foto’s in dit boek zagen er zo smakelijk uit dat ik het gelijk moest hebben. En daar heb ik zeker geen spijt van. Sterker nog: ik heb direct de apps van ze aangeschaft! We zitten bijna in 2019 en The Green Kitchen was kookboek van het jaar in 2017, maar hé, ik heb nooit gezegd dat ik erg vlot ben 😉 dus misschien heb je dit boek allang.

De eerste indruk

Van de voorkant straalt de gezonde voeding af: o.a. helder-oranje wortelen, paarsrode bietenburgers, groene flensjes, groene taart, kikkererwten en salades.  Als je nog geen honger/trek hebt, dan krijg je het wel bij het zien van de voorkant van het boek. In 2017 was dit het kookboek van het jaar. En ik kan het me voorstellen.

Inleiding

In de inleiding vertellen David en Luise over zichzelf, hun kook- en eetgewoonten en hun kinderen. Ze eten graag goed en gezond, zonder te willen overdrijven. Er wordt geïmproviseerd en gekliederd, kortom een huishouden zoals jij en ik zouden kunnen hebben. Alhoewel het voor de fotoshoot wellicht stukken opgeruimder is, dan het in werkelijkheid zal zijn met kleine kinderen.

Hoofdstukken van The Green Kitchen

De ruim 100 recepten zijn verdeeld over zeven hoofdstukken:

  • koelkastfavorieten: zorg dat je dit in de koelkast hebt staan en je kunt altijd een gezonde maaltijd bereiden
  • ontbijt: van (havermout)pap (ja echt lekker!) tot pannenkoeken, maar ook sapjes en granola’s
  • handige maaltijden: gezonde maaltijden die ook prima in de lunchbox passen, maar ook bij een picknick zeker niet misstaan
  • doordeweeks: heerlijke groenteschotels, saladebowls etc. om zelf je weekmenu samen te stellen
  • in het weekend: heerlijke gerechten waar je wel wat meer tijd aan kwijt bent. Maak meer en vries in of eet verder in de week op een andere manier
  • spreads en bijgerechten: noten-, bonen-, groentespreads en meer!
  • nagerechten: donuts, bietenflensjes, chia-pudding en het een nog lekkerder dan het andere

De inhoud

Ondanks de subtitel ‘gezond, vegetarisch en snel eten voor elke dag’ kun je toch schrikken van de bereidingstijd van sommige gerechten. Maar ik kan je verzekeren dat het het wel waard is om te gaan maken. Ik heb al flink wat recepten uit het boek gemaakt, maar ook de apps zijn helemaal geweldig en daar heb ik al flink wat van gemaakt. Zowel in het boek als in de apps wordt gebruik gemaakt van watertand-lekkere-foto’s.

Conclusie

Dit boek is niet voor niets boek van het jaar geworden. Het is een aanwinst in de keuken en een genot voor iedere (hobby)kok. De meeste gerechten zijn simpel ‘om te bouwen’ naar vegan recepten. De meeste recepten zijn glutenvrij en caloriearm, en dat wat het niet is, kun je zeer gemakkelijk aanpassen.

De app heb ik niet kunnen vinden in de Google Playstore, maar wel in de iTunes AppStore. De app is overigens niet gratis. Er is ook nog een Green Kitchen app met alleen maar baksels. Je kunt ook kiezen om het pakket van beide apps tegelijk aan te schaffen, dat scheelt weer wat ?

Mocht je het boek ook aan willen schaffen, dan is ‘ie o.a. te bestellen bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *