Kweek nu eigen avocadoplant! Lijkt het jou ook wel wat om een avocadoplant te kweken? Lees dan even verder. Het is erg leuk om de voortgang te zien, bovendien is het erg makkelijk om te doen. Binnen tien minuten heb je het hele zaakje opgezet. Je moet alleen een heleboel geduld hebben tot je de eerste avocado mag verwelkomen. Dus de eerstvolgende keer dat je een lekker recept met avocado maakt – bijvoorbeeld deze chocolademousse of avocadospread – gooi je de pit niet weg!

Wat vooraf ging

Mijn schoonzoon is begonnen met deze gekte. Hij liet ineens trots zijn eerst avocadoplant zien. De eerste ja, het lijkt een hobby te worden. Bij mij ging het steeds mis. Waarschijnlijk omdat zowel mijn man als ik met de kweek bezig waren. Het kon dus zomaar voorkomen dat de pit ofwel continu vers water kreeg, ofwel gewoon droog stond. Na poging nummer zoveel hebben we afgesproken dat ik me erover zou buigen. Hij houdt zich bezig met het buiten kweken van groente enzo.

En zoals te verwachten was: het gaat nu stukken beter. Niet omdat mijn man zich er niet mee bemoeit, maar omdat het arme pitje nu gewoon maar een verzorger heeft 🙂 Toen schoonzoon onlangs binnenkwam keek hij stikjaloers naar mijn plant. Wat blijkt? Mijn plant heeft drie stengels. “Oh, is dat bijzonder dan?” Wist ik veel… hihi. Hoe dan ook deze plant heeft twee stoere stengels met blaadjes en een ministengeltje met wannabe blaadjes.

Aan de slag nu

Een goede voorbereiding is het halve werk.

  1. Verwijder de pit. Halveer de avocado voorzichtig zodat je de pit niet beschadigd. Normaal zet ik nu een mes dwars op de pit om er zo uit te halen. In dit geval verwijder ik de pit voorzichtig met een lepel.
  2. Maak de pit schoon. Vaak krijg je de put er schoon uit, maar spoel hem toch even goed af onder de kraan. Wel voorzichtig zodat het vliesje blijft zitten.
  3. Neem nu vier cocktailprikkers en steek deze in de pit. In het midden en op gelijke afstand van elkaar. Door ze er op deze manier in te steken kun je het straks op een glas, jampot of vaasje zetten zonder dat de pit in het water valt.
  4. Vul nu een glas, jampot of vaasje met water. Vul tot aan de rand. De hals moet breed genoeg zijn dat de bolle kant van de avocado erdoor past, maar niet zo breed dat hij erin valt. De puntige kant van de pit moet naar boven steken. 
  5. De avocadopit staat nu, als het goed is, half onder water.
  6. Nu moet je geduld hebben. Zet het geheel op een plek waar de temperatuur gelijkmatig is en er voldoende licht naar binnen komt. 
  7. Ververs het water om de dag. Dit om schimmels tegen te gaan. Zorg ervoor dat de helft van de pit altijd onder water is.
  8. Het duurt een paar weken voordat je wat gaat zien. Eerst zal dat bruine vliesje uitdrogen en rimpelen. Dan ineens is de pit gespleten aan de boven- en onderkant. Nog een paar weken verder en je ziet de eerste wortel aan de onderkant verschijnen.

Ik heb nu zelf de eerste 8 punten doorlopen en ben benieuwd wat er komen gaat. Ik ben supertrots op mijn avocadoplant. Het begin van een boom staat nu gewoon op mijn eetkamertafel te pronken. Hoe gaaf is dat?! 

Ik gebruikte een ‘avocado-bootje’ in plaats van cocktailprikkers

Wanneer kan ik de avocado’s eten

Helaas is dat het grootste nadeel van het kweken van avocado’s: ze zeggen dat het wel zeven jaar kan duren voordat je eens kan genieten van een zelf gekweekte avocado! Maar ik ben toch benieuwd en wilde het dus toch gaan proberen. Tot die tijd koop ik braaf avocado’s in de winkel en geniet ik van mijn groeiende boom.

Mocht je ook zo’n avocadobootje aan willen schaffen, dan kan dat bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *