Greenforce: yay or nay?

vegan omelet greenforce

Via Instagram kreeg ik voortdurend reclames te zien van Greenforce producten. Greenforce is een Duits bedrijf dat zich inzet voor mens, dier en milieu. Dat klinkt als een klok nietwaar?

Toch vond ik het maar een raar concept: je neemt een zakje poeder, weegt de benodigde hoeveelheid af en vult het aan met water. Vervolgens heb je een vervanger van een dierlijk product. Mijn eerste reactie was dan ook: doe normaal zeg!

Heb jij die reclames ook weleens voorbij zien komen en ben je ook benieuwd? Ik geef hieronder mijn persoonlijke en eerlijke mening over dit vegan ei. Misschien helpt het jou bij je keuze of je het wel of niet zou moeten proberen. Deze post is op geen enkele manier gesponsord.

Het moest zo zijn

Om heel eerlijk te zijn mis ik kippeneieren helemaal niet, in geen enkele vorm. Er zijn zoveel mogelijkheden om een ei te vervangen tenslotte: banaan, appelmoes, silken tofu, lijnzaad, chiazaad, aquafaba en vast nog wel meer dingen die me even niet te binnen schieten.

Toen mijn cappelletti op waren, gingen we naar Duitsland omdat het daar werd verkocht. Eenmaal bij de Globus – Duitse supermarkt – bleek dat uitgerekend die winkel het niet verkocht. Wel zag ik heel veel vegan artikelen, waaronder dus Greenforce vegan ei. Ik besloot om een zakje mee te nemen. Het heeft weken in de kast gelegen, ik bleef er toch wat argwanend naar kijken.

Wat Greenforce zelf zegt

Ingrediënten: 25 % veldboneneiwit, maïsmeel, kikkererwtenmeel, verdikkingsmiddelen: methylcellulose, carrageen, gellan; natuurlijke aroma’s, suiker, psylliumschillen, keukenzout, zuurteregelaar: natriumcitraat, kurkuma.

Werkwijze: Meng 10 g van de ei-mix grondig met 50 ml koud water tot een egaal beslag. Bak het beslag met wat olie op middelhoog vuur in een pan met antiaanbaklaag. Keer na ca. 1 minuut om of hak het na 1,5 minuut met behulp van een spatel in stukjes zoals bij een klassiek roerei. Kruid naar smaak. Geschikt voor heerlijke vegan eiergerechten zoals roerei, omelet, quiche of wentelteefjes, maar ook voor Pad Thai.

De voordelen: vegan ei van Duitse veldboon – hoog eiwitgehalte – glutenvrij – bron van vezels – vetarm & laag in verzadigde vetzuren – 65% minder calorieën dan een heel kippenei dankzij het verlaagde vetgehalte

Ik vond het toch wel zonde dat dat zakje daar maar stond, dus besloot om de stoute schoenen maar aan te trekken. Bang dat anders de houdbaarheidsdatum bereikt zou zijn. Wat achteraf niet het geval was, ik had nog een jaar kunnen wachten!

Eerste probeersel

Greenforce vegan ei

Mijn man was ook wel heel nieuwsgierig, dus hup de keuken in. Ik woog 40 gram af – dat staat gelijk aan 4 eieren – en voegde 200 ml koud water toe aan het poeder. Het werd een raar dikkig beslagje. Het begon direct naar ei te ruiken en dat vond ik niet zo heel fijn. Maar voor mensen die eieren echt missen doet dat er waarschijnlijk niet toe. 

Ik besloot de geur voor lief te nemen en door te gaan. Pan verhitten, beetje boter van Violife erin en het beslag erop. Achteraf gezien had ik of wat minder poeder of wat meer water moeten gebruiken, want de omelet was redelijk dik te noemen. We namen ieder de helft en belegden daar twee boterhammen mee. Peper en zout erop en happen maar. Dat viel niet tegen!

Omelet met groenten

De volgende dag besloot ik ‘s avonds maar een omelet met gebakken groenten te eten, er was tenslotte nog eipoeder over. Hiervoor bakte ik eerste een zakje Thaise groentenmix en zette ik wat taugé een paar minuten onder kokend water. De taugé voegde ik als laatste toe aan de groentenmix. Het geheel zette ik even opzij.

Vervolgens bakte ik twee omeletten, na het omdraaien belegde ik één kant met groenten waarna ik de andere kant eroverheen sloeg. Geserveerd met wat platbrood hadden we toch een heerlijk avondmaaltje.

Helaas vergat ik een fatsoenlijke foto te maken.

Conclusie

De smaak van vegan ei

Ondanks de sterke ei-geur in het begin, was die minder te bekennen in de smaak. We vonden het allebei heerlijk. Voor mijn man was het zelfs een prima alternatief voor kippeneieren, alhoewel hij zei dat een gekookt eitje of spiegeleitje op zijn tijd ook wel lekker zou zijn.

Het gemak

Het is inderdaad zo simpel als ze zeggen: afwegen, water toevoegen, goed mixen en gebruiken maar! Maak een omelet – al dan niet gevuld – of roerei en gebruik kruiderij naar smaak. Beleg je boterham of toastje en geniet.

Ga ik het nog een keer kopen?

Ook al was dit erg lekker, ik mis eieren niet dus zal het niet zo snel voor mezelf kopen om zomaar ei te gaan eten. Maar ik zal het zeker in kleine voorraad in huis gaan hebben. Mijn man wil dit vast vaker op brood. Bovendien weegt zo’n zakje poeder haast niets, is het erg lang houdbaar en dus uitermate geschikt tijdens het kamperen!

Ik ben nu in ieder geval benieuwd naar de andere producten van ze en zal die ook gaan proberen te zijner tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *