Plantaardig eten tijdens de vakantie

Lorelei aan de Rijn

Deze ronde zijn we naar Duitsland op vakantie gegaan. Mocht je daar – als vegan – ook heen gaan, dan hoef je je niet druk te maken over eten: de supermarkten puilen uit van de plantaardige producten. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Maar er is in ieder geval meer dan genoeg plantaardigs te vinden.

Tijdens de vakantie maak ik me wat minder druk om afwisseling en de hoeveelheid groenten en fruit, als ik het maar binnenkrijg. Tomaten, komkommer en sla is dan ook een dagelijks terugkerend iets. Na de vakantie gaan we wel weer in het gareel met flink veel groenten.

Ontbijt & lunch

De ochtend begint voor mij niet goed als ik niet een stevig ontbijt achter de kiezen heb, dus overnight oats (perenbananen of gewoon naturel met vers fruit wat je kunt vinden) en chiapuddingstaat hier dan ook tijdens de vakantie op het menu.

Tijdens de lunch halen we meestal wat bij de lokale supermarkt, ook daar ben ik wat makkelijker; de meeste broodjes zijn vegan en er is plantaardig beleg in overvloed. 

Nederlanders en een mud aardappelen in de kofferbak

Als je de verhalen van vroeger mag geloven dan nam iedereen een mud aardappelen, koffie, hagelslag en pindakaas mee van huis. Er is in die tijd een en ander veranderd. De aardappelen hebben ze overal, hagelslag en pindakaas laat ik achterwege, maar voor de rest…

Voor de zekerheid – maar vooral ook omdat we het zo lekker vinden – hebben we in ieder geval wel wat dingen van thuis meegenomen. Knoflook-, harissa- en tahinsaus, Turkse pizza topping/saus en falafelmix. Alles van het merk Souq, wat je kunt vinden bij de Albert Heijn. Thuis hadden we alles al gegeten en dat was zo lekker en bovendien makkelijk dat het gewoonweg mee moest.

Falafel

Het pakje falafelmix weegt niks dus makkelijk in de caravan. Je mixt de inhoud met 200 ml water en laat het een half uur staan. Ondertussen snijd je sla, komkommer, tomaat, ui en wat je er nog meer allemaal bij zou willen eten. De Turkse pizza/tortilla – ook van thuis – besmeer je vervolgens met wat harissasaus en beleg je met de gesneden groenten, vier of vijf falafels erop, saus erover en genieten maar!

Turkse pizza

Rulstukjes koop ik bij Appie of de Lidl, en die laatste is in Duitsland overal te vinden! Perfect dus. Snijd een courgette in piepkleine blokjes, paprika in piepkleine blokjes en doe dit samen met de rulstukjes in een pan. Bak dit een paar minuten en schep er dan een halve pot Souq Turkse pizza saus door. Bak nog een minuut of vijf en snijd ondertussen de sla, komkommer en tomaat. Besmeer de pizza met Souq Turkse pizza saus, beleg met het gehakt mengsel en de rauwkost en leef je uit op de knoflooksaus. Na de foto ging er nog een lading rauwkost over, maar dan werd het zo’n zootje op de foto.

Greenforce cevapcici

Greenforce kende ik alleen nog maar van ‘poedervlees’ en ‘poederei’, maar in Duitsland vind je dus ook kant en klare producten van Greenforce. Bijvoorbeeld frikandellen, die niet lijken op onze frikandellen, kötbullar en cevapcici. Die smaakten prima in zo’n Turkse tortilla met een lading sla en tomaatjes en wat knoflooksaus. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan nietwaar?

Pastasalade

En dan natuurlijk mijn geliefde pastasalade. Maak een dubbele portie en je hebt de volgende dag ook nog lunch. Lekker, makkelijk en flink wat sla en tomaatjes om te genieten. Ook al had ik ingrediënten bij me voor mijn parmebaas, ik vond in Duitsland een kant en klaar strooier van het meer Vantastic. En fantastisch was het zeker. Het rook en smaakte echt naar Parmezaanse kaas, ik vroeg mij dan ook af of het wel echt plantaardig was…

Banaan met chocola van de Cobb

Natuurlijk kwam er ook het nodige van de Cobb. Zo ook een overheerlijk toetje van banaan, chocolade en chocolade muffins. Deze muffins zijn in Duitsland bij de Lidl te koop in de smaak chocolade en vanille. Beiden lekker. Ik had nog 1 chocolade muffin over en die moest echt op. Dus door de helft, banaan erbij, stukjes chocolade in de banaan en de hele boel omwikkelen met folie. Het resultaat is een mierzoet geweldig toetje die je op zijn minst 1 keer per zomer gegeten moet hebben 😂 

Wat kwam er nog meer van de Cobb

Puntpaprika, maïs, beyond burger, plantaardige Duitse worsten, aardappelen in zilverfolie, cevapcici en groentenpakketjes. De zoveelste keer dat we de Cobb mee hadden tijdens de vakantie, maar de eerste keer dat we hem ook echt hebben gebruikt. Echt een perfecte aanwinst, zeker nu je eigenlijk nergens meer mag barbecueën vanwege aanhoudende droogte. 

En verder…

(heel erg in een notendop) We hebben heerlijk genoten langs de Rijn, hebben de Lorelei bewonderd en de grootste koekoeksklok ter wereld bekeken. Die viel een beetje tegen, twee toeristenwinkels waren vele malen mooier maar ik had het toch echt niet willen missen! in Gutach zijn we naar een openluchtmuseum geweest waar we ons bijna een hele dag hebben vermaakt. Daar hebben we overigens ook heerlijk geluncht: groentenschnitzels op een bedje van pompoenragout en gestoomde broccoli. Heerlijk! En het was zoveel dat ik ‘s avonds niet echt meer trek had. Ook hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Zwitserland: prachtige waterval van alle kanten bekeken, behalve vanaf het water. Dat vonden we net even te druk allemaal. Je moet weten dat we eigenlijk nooit in het hoogseizoen gaan 😂 Verder flink wat gereden door het Zwarte Woud om zoveel mogelijk te zien van dit gedeelte van Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *