Heb je trek in asperges, dan moet je vlot zijn. Het aspergeseizoen in Nederland duurt ongeveer twee maanden. Traditioneel gezien wordt er vanaf de tweede donderdag in april geoogst tot 24 juni – het hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

Kenmerken

Er zijn witte, groene en paarse asperges. De laatste twee hebben zon gezien, de witte asperge wordt onder de grond gehouden. De asperge heeft rechtopstaande stengels die tot wel twee meter lang kunnen zijn. De jonge stengels zijn de asperges. De plant heeft lange naaldvormige bladeren, zijn zeer fijne en 10 tot 25 mm lang. Eigenlijk zijn het niet echt bladeren, ze zijn meer vergelijkbaar met takjes. De plant vormt vlezige wortels, waarin het reserve voedsel wordt opgeslagen. 

Vezels, vitaminen, mineralen

Asperges zitten boordevol vitaminen; zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1 en B2, vitamine E en foliumzuur.

Asperges kopen

In het aspergeseizoen zijn er vaak tijdelijke verkooppunten te vinden naast het land waar asperges worden geteeld. Je kunt er van uitgaan dat die erg vers zijn. Maar hoe controleer je de versheid in de supermarkt? Let vooral op de volgende punten:

  • verse asperges hebben glanzende stengels
  • het snijvlak mag niet ingedroogd zijn (de onderkant van de asperge)
  • het kopje moet stevig en fris zijn
  • wrijf je de asperges tegen elkaar aan dan geeft het een soort piepend geluid (squeaky clean)

Asperges kweken

Om succesvol asperges te kweken is een waterdoorlatende, lichte en humusrijke bodem nodig. De asperge is dus geen gemakkelijke groente om zelf te kweken. Maar voldoet jouw (moes)tuin aan de juiste criteria dan is het zeker aan te raden. Houd wel in gedachte dat het hele groeiproces van zaadje tot asperge wel twee jaar kan duren!

Kijk op kweken.net hoe je asperges zelf kunt kweken.

Hoe worden asperges geteeld?

Hoe te bewaren?

In de koelkast kun je asperges zo’n 2 tot 3 dagen bewaren. Wikkel de asperges in een vochtige doek en leg ze dan in de koelkast. Overigens kun je alleen echt verse asperges 2-3 dagen goed houden.

Groene en paarse asperges zijn het hele jaar door te verkrijgen en kun je het beste bewaren in een – al dan niet geopende – plastic zak. Deze asperges zijn overigens meestal niet van Nederlandse bodem, maar komen uit landen als Spanje en Italië.

In de vriezer kun je asperges zo’n 4 tot 6 maanden bewaren. Hiervoor moet je de asperges schillen en in een plastic diepvrieszak in de vriezer leggen. Je hoeft asperges niet eerst te ontdooien, je kunt ze direct in een pan met kokend water leggen.

In de keuken

De smaak van asperges is mild en een beetje zoet. Hieronder een aantal ideeën wat je allemaal kunt doen met asperges:

  • de reguliere klassieke manier van asperge eten: gekookt en geserveerd met gekookte eieren, ham en krieltjes
  • ga ze eens roerbakken en voeg wat tuinkruiden toe
  • gekookt en afgekoeld toegevoegd aan salades
  • aspergetaartjes gemaakt van filodeeg of bladerdeeg en gevuld met asperges en geraspte (plantaardige) kaas
  • je kunt dunne of in de lengte gehalveerde dikke asperges ook frituren in een velletje loempiadeeg. 
  • maak een aspergerisotto

Gooi de schillen, ‘kontjes’ en het kook vocht niet weg, maar gebruik dit om een overheerlijke aspergesoep van te maken! Of gebruik het als basis voor een lekkere saus.

Groene en paarse asperges hoef je niet te schillen, de witte daarentegen wél. Schil vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit op een overlappende manier, zodat er geen harde schil achterblijft. Vind je asperges schillen wat lastig? Leg ze dan eerst 30 minuten in koud water, ze zijn dan makkelijker te schillen.

Bij alledrie de kleuren asperges snijd je ongeveer 1,5 cm van de onderkant af.

Kook- en kooptip

Omdat de kopjes over het algemeen sneller garen dan de rest van de asperge kun je de asperges beter rechtop koken met de kopjes boven water. Die garen wel in de stoom van het water. Dit kan natuurlijk in ieder pan, maar ik heb er een aspergepan voor aangeschaft. Ook handig trouwens voor het koken van pasta! 

Wat weegt een asperge

Een enkele rauwe asperge weegt ongeveer 35 gram. Afhankelijk van wat je gaat eten en hoe groot de asperges zijn natuurlijk, kun je uitgaan van ongeveer vijf asperges per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *