Het hele jaar verkrijgbaar (kasteelt en buitenland)

Wist je dit van de mango?

De mango is – samen met de banaan – de belangrijkste vrucht uit de tropen. Een mangoboom kan wel 40 meter hoog worden. De boom heeft een dichte brede kruin, de bladeren zijn leerachtig, glad, groen en glanzend. 

De bloesem van de mangoboom kan worden gegeten en levert een zoete honing.

Van het hout van de mangoboom kunnen meubels worden gemaakt.

Kenmerken

De mango is een steenvrucht die, afhankelijk van het ras, in vorm varieert. De vruchten zijn meestal ovaal en asymmetrisch gevormd. Ze zijn tussen de 5 en 20 cm lang. De schil is glad en glanzend en kan geel, groen, oranje, rood of bont gekleurd zijn. Het vruchtvlees is zoet, sappig en verspreidt een zoete geur.

De pit zit stevig aan het vruchtvlees vast en kun je niet 1-2-3 als pit herkennen. Om de pit te verwijderen kun je er het beste met een scherp mes langs glijden. 

Vezels, vitaminen, mineralen

De vrucht bevat vele vitaminen en mineralen, waaronder o.a. de vitaminen A, B en C (maar liefst 75% ADH), kalium, magnesium en calcium. Een hele mango bevat ongeveer 4,5 gram vezels. Goed voor je darmen dus.

Mango kopen

Een mango moet stevig aanvoelen en een glimmende schil hebben. Is de mango gerimpeld of zit het wat ‘los in het velletje’, laat hem dan liggen. 

Mango kweken

Met de temperaturen in Nederland zal het niet zo eenvoudig zijn om een mangoboom te laten groeien. Het beste kweek je mango binnenshuis of in een serre. Naast tropische temperaturen heeft de mango ook veel ruimte nodig, op je balkonnetje zal het dus niet gaan lukken. 

Kijk op kweken.net hoe je mango zelf kunt kweken.

Hoe te bewaren?

Mango kun je prima op de fruitschaal bewaren. Het blijft daar toch zeker een week goed. Bewaar het fruit liever niet in de koelkast, dan kan het niet narijpen. Is de mango al rijp (genoeg), maar ga je hem nog niet opeten, dan kun je hem dus wel in de koelkast bewaren, maar niet al te lang. Zo’n dag of vier. 

Het is ook goed mogelijk om mango in te vriezen. In dat geval moet je de mango wel schillen en van de pit ontdoen. Snijd het fruit in stukken en vries het in, in een diepvriesbakje of -zakje.

In de keuken

Een mango is een stuk fruit dat je prima uit het vuistje kunt eten, maar je kunt het ook verwerken in een (fruit)salade, er een cheesecake taart van maken – zonder te bakken – of er samen met zijde tofu een heerlijke mousse van maken. Bevroren mango leent zich uitstekend om nice cream van te maken. 

Als de mango nog niet rijp of niet rijp genoeg is kun je hem prima verwerken in curry’s

Wat weegt een mango?

Een mango weegt ongeveer 280 gram. Volg je de richtlijnen van het Voedingscentrum dan ben je met het eten van 1 mango dus al klaar. Maar ik zou zeggen: ga vooral door, fruit is goed voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *