Het was hier een weekje stil. Hieronder een kort verslagje van waarom het zo stil was. Met foto’s natuurlijk!

Zweden, Denemarken, Duitsland

En dan heb je in tien dagen bijna vierduizend kilometer gereden! Nou ja, ik niet, maar Eric wel natuurlijk. We zijn vertrokken op maandag en via Duitsland naar Denemarken gegaan. Daar hebben we vlak over de grens in Ballum overnacht en van daaruit zijn we verder omhoog geklommen, om uiteindelijk te eindigen in Frederikshaven.

Denemarken is een mooi land en de mensen zijn aardig. Maar… vanuit Frederikshaven zijn we met de boot naar Göteborg gegaan. Meteen bij binnenkomst in de haven, of het voorgebied eigenlijk, was ik al verliefd. Wat een prachtig landschap, wat een prachtige rode huisjes. En, zo bleek later, wat zijn de Zweden aardige mensen! Blijkbaar zien we er erg Zweeds uit, want iedereen begon gewoon maar in het Zweeds te praten tegen ons, en zodra ze het door hadden, begonnen ze in het Engels verder te kletsen. Goed, vanuit Göteborg verder naar boven, ten zuiden van het grootste meer richting Stockholm en afzakken richting Malmö. Ook al zo prachtig! En bij Malmö zijn we de Øresundbrug over gegaan naar Kopenhagen. Die stad vonden we in eerste instantie maar zozo, totdat we de fiets pakten.

Om iedere hoek die we namen was wel weer een of ander monumentaal pand te zien. Die fietsen waren overigens geweldig. Je meldt je aan en voert je betalingsgegevens in, dan kun je voor 30 kronen 1 uur fietsen. De fiets kun je ergens neer zetten (op slot) en later weer van het slot te halen door in te loggen. Enige nadeel is wel dat je 30 kronen betaalt, ook al zit je maar een kwartier op die fiets. Uur volmaken dus, want we zijn Nederlanders! Maar goed, verder reizen dus door Denemarken en uiteindelijk nog 1 overnachting in Kiel, Duitsland voordat we terug gingen naar Nederland. Het waren tien geweldige dagen, waarin we heel veel hebben gezien en waarin ons wel duidelijk werd dat we zeker naar Zweden terug moeten/willen. En – yes! – Noorwegen staat nu dan ook op het lijstje om te bezoeken.

The Bridge

Zweedse / Deense films en series hebben al langer onze aandacht. Lange tijd geleden bekeken we de serie The Bridge op Netflix, het was wel aardig, maar het kon niet echt erg boeien. Totdat we gisteren thuis kwamen, we hebben gelijk – nou ja, bij wijze van spreken – de serie aangezet en twee afleveringen gekeken. Het was gelijk een heel stuk leuker. Dus we hebben nog drie seizoenen (min twee afleveringen) te gaan! Bekijk de trailer hier.

IKEA

Grappig trouwens dat het nooit tot ons was doorgedrongen, maar de kleuren van Ikea (blauw en geel) zijn natuurlijk wel de kleuren van de Zweedse vlag! Wist jij dat? Of had jij er wel bij nagedacht?! Ikea is opgezet door Ingvar Kamprad. Hij werd in 1926 geboren op een boerderij genaamd Elmtaryd in de buurt van het dorpje Agunnaryd. De naam IKEA komt dan ook af van de eerste letters van zijn voor- en achternaam, de naam van de boerderij en het stadje. Op 17-jarige leeftijd kreeg hij wat geld van zijn vader omdat hij geslaagd was voor school terwijl hij dyslexie heeft, en daarmee startte hij dus Ikea. Toch hebben wij maar weinig Ikea’s gezien in Zweden. Nou ja, op de route die wij namen waren er dus niet veel 😉

Eten

We hebben niet echt Zweedse lekkernijen kunnen ontdekken, behalve dan natuurlijk de bekende Zweedse balletjes. Deze vonden we wel in de supermarkt, in alle soorten en maten en van allerlei verschillende merken, maar op de kaart konden we ze niet ontdekken. En verder is in Stockholm fika een must! Op iedere hoek van de straat vind je wel een koffietentje waar je lekkere koffie kunt krijgen met wat lekkers erbij. En dat is nu fika : koffie met wat lekkers! En dat hoeft echt niet alleen tijdens koffietijd. Dat kan de hele dag door 🙂 Hoog tijd dan ook om de vakantiekilo’s er weer van af te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *