10x Wat te doen met theezakjes?

Theezakjes

Ben jij een echte theeleut? Dan heb je vast een lading aan gebruikte theezakjes aan het einde van de dag. Gooi ze niet weg! Je kunt namelijk veel handige (en leuke) dingen doen met die gebruikte smaakvolle theezakjes. Je vraagt je af “Wat dan?”. Ik geeft je tien bruikbare tips om de (thee)zakjes opnieuw te gebruiken. 

Wist je trouwens dat je theezakjes niet zomaar in de GFT-bak mag gooien?

1. Thee eten

Nou, niet echt de zakjes openknippen en opeten natuurlijk. Nadat je je kopje thee hebt gezet, kun je het theezakje opnieuw gebruiken om voedsel op smaak te brengen. Hang twee of drie gebruikte theezakjes in een pan met water. Breng dit aan de kook en zodra het water kookt, verwijder je de zakjes en voeg je pasta, rijst of andere granen toe. Zo maak je zelf de lekkerste jasmijnrijst, pasta die naar groene thee smaakt of wat dacht je van chai latte havermoutpap? Beter wordt het niet.

Gun theezakjes een tweede ronde, weggooien is zonde!

2. Gun je planten een bakkie thee

Vul een gieter met water en dump er wat gebruikte theezakjes in. Gebruik de zwakke thee om je planten water te geven en ze te beschermen tegen schimmels. 

3. Afwassen met thee

Laat je vieze borden even weken in warm water met een paar gebruikte theezakjes. Het vet verwijder je daarna makkelijk. Zónder gebruik te maken van agressieve chemicaliën. 

4. Weg met die nare geurtjes

Lekkere al die Franse kaasjes, maar je koelkast kan er zo van gaan stinken. Zet een kom met gebruikte theezakjes in de koelkast en laat dit een paar dagen staan. De thee zal de vieze geurtjes absorberen. Maar ook je stinkende (sport)schoenen fris je ermee op! Stop een paar gedroogde gebruikte theezakjes in en laat vervolgens een paar dagen staan. Ideaal toch?!

5. Verzacht de pijn

Gezwollen ogen? Verbrande huid door de zon? Zet je gebruikte theezakjes in als wapen! Thee is namelijk rustgevend voor je huid. Breng gekoelde gebruikte theezakjes rechtstreeks aan op de pijnlijke plek of leg ze op je gesloten ogen. Het schijnt zelfs te helpen om muggenbeten minder te laten jeuken. Hoe fijn is dat?

6. Last van muizen?

Maar geen katten? Ook hierbij kan thee je helpen. Muizen schijnen de geur van thee vies te vinden. Dus leg wat theezakjes neer op plekken waar je denkt dat de muizen komen en je bent zo van ze af. Maar ik kan niets beloven…

7. Creatief met thee

Zet een slap bakkie thee van gebruikte theezakjes en gebruik dit vervolgens om papier een antieke look mee te geven. Hetzelfde geldt voor kleding: je kunt thee gebruiken om lichte kleding te verven. Een soort van tie-dye methode. 

8. Maak je rozenstruik gelukkig

Verwijder het zakje en strooi de gebruikte thee rond je rozenstruik. Binnen no time heb je de mooiste rozen van de buurt. Maar ook je andere planten zullen je dankbaar zijn.

9. Knoflookhanden

Net lekker gekookt en veel knoflook gebruikt? Je handen ruiken dan ook lekker naar de knoflook. Niet iedereen is ervan gediend. Wil je dus snel van die geur af? Trek een gebruikt theezakje open en was je handen met thee. Gegarandeerd geur weg.

10. Ramen en spiegels ontvetten

Ook vuil op ramen en spiegels kun je makkelijk ontvetten. Doe wat slappe thee in een spuitflacon en spuit het op ramen of spiegels. Laat even weken en lap ramen en spiegels daarna zoals je gewend bent.

En de wikkels die om de zakjes zitten? Daar kun je altijd nog mee gaan vouwen!

GFT? Niet de zakjes van je thee!

Ben jij bezig met natuur, klimaat, millieu? Wist je dan dat niet alle theezakjes geschikt zijn om in de GFT-bak te gooien? Ik wist het niet in ieder geval. Theezakjes kunnen gemaakt zijn van poreus papier, nylon of soilon. 

Soilon?!

Dat is dus een bioplastic op basis van melkzuur. Het is dan wel volledig composteerbaar bij het GFT, maar het ziet eruit en voelt als nylon. Dus hoe weet je nou wat het is? 

Luxe merk Legens of Tea gebruikt soilon zakjes (nee ik ben niet gesponsord).

  • Touwtje gelijmd? Onduidelijk of de lijm afbreekbaar is.
  • Ribbelrandje rondom? Grote kans dat het is gesealed met kunststof.
  • Labeltje eraan? Moet eerst verwijderd worden.
  • Nietje erin? Volgens Tim Brethouwer, adviseur van de Vereniging van Afvalbedrijven, kunnen de nietjes met magneten uit het GFT worden gehaald.

De officiële leidraad is dan ook om alle theezakjes maar bij het restafval te gooien en niet bij het GFT (lees meer op de afvalscheidingswijzer
Jammer natuurlijk, want thee is prima composteerbaar. Je moet alleen even de moeite doen om het zakje open te knippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *