Zo deel je je koelkast goed in

Koelkastindeling

De koelkast is een geweldige uitvinding en hij is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar probeer onderstaande koelkastindeling ook bij jou in huis door te voeren. Het is overzichtelijk, het is handig, de producten blijven langer vers en ga zo maar door…

Zo deel je het beste je koelkast in

Bijna niemand zal bananen in de koelkast doen, daar hebben we tenslotte een fruitschaal voor. En potjes zetten we standaard boven in de koelkast. Pakken en flessen gaan in de deur. Maar groente, vis en vlees worden maar een beetje neergelegd waar het zo uitkomt.

Maar wat is nu precies de beste manier om je koelkast in te delen? Ik leg het je graag uit.

Wat bewaar je liever niet in de koelkast? Onderstaande fruit- en groentesoorten worden er niet beter op en krijgen vaak een melige smaak of worden juist keihard. Dit geldt overigens niet als ze al geschild, gesneden of op hun rijpst zijn.

  • Bananen, citrusvruchten, mango, meloen, ananas, perziken en granaatappel
  • (Zoete) aardappels, pompoen, uien, komkommers, paprika, aubergine, avocado en tomaten

Dan de koelkast in, maar waar?

Er zijn producten die het juist beter doen met een wat koudere temperatuur. Om het overzichtelijk te houden zijn de producten onderverdeeld.

Groenten

De groentela is er niet voor niets! De vochtregulatie is daar optimaal, dus sla en andere bladgroenten gaan de groentela in.

Andere groenten leg je in het midden van de koelkast. Champignons bewaar je in een papieren zak (niet in het plastic doosje waarin je het koopt!).

Zuivel

De achterkant van de koelkast is het koudst, daar bewaar je dus je zuivel. Let wel op: sommige koelkasten vriezen bijna aan de achterkant. Je wilt geen bevroren zuivel.

Vlees en vis

Leg vlees (en vis) nooit boven in de koelkast. Vaak gaat het lekken en dat gaat dan? Juist! Naar beneden en daarmee loop je kans op besmetting van ander voedsel.

Het beste kun je vlees en vis apart bewaren in een schaal, bak of op een bord op de glasplaat boven de groentela.  Dit heeft als bijkomend voordeel dat de koelkast daardoor schoon blijft.

Eieren

Ook al wordt iedere koelkast geleverd met een prachtig eierrekje in de deur: niet doen! De temperatuurschommelingen zijn het hoogst in de deur. En dat is nu net iets waar de eieren niet tegen kunnen. Bewaar ze gewoon in de originele verpakking boven in de koelkast. Buiten de hete zomermaanden om bewaar ik mijn eieren trouwens gewoon op het aanrecht. Maar die zijn dan ook wel kakelvers van onze eigen kippen. Het eitje uit de supermarkt is al minimaal drie weken oud (!). Overigens kun je aan de dooier zien wat voor leven de kip heeft gehad. Hoe donkerder de dooier hoe beter de voeding van de kip was.

Potjes

Potjes bewaar je wel het liefst in de deur of bovenin, omdat deze minder snel bederven. Dit geldt overigens ook voor een aangebroken pakje boter (nieuwe pakjes wel achterin!) en (aangebroken) flessen frisdrank of sap.

Last but not least

Sommige producten (zoals bijvoorbeeld appels, avocado’s, pruimen, nectarines, vijgen en peren) produceren de stof ethyleen. Dit komt bij bepaalde vruchten vrij tijdens het rijpingsproces, wat ervoor kan zorgen dat andere soorten sneller rotten.

Houd deze daarom gescheiden van onder andere bladgroenten, koolsoorten, kiwi’s, bonen, verse kruiden en pompoen.

Koelkast weetjes

  • Zorg altijd dat de temperatuur van je koelkast tussen de 4-6°C is. Dit is de ideale temperatuur. De ideale vriestemperatuur is -18°C. Controleer dit ook nogmaals bij iedere schoonmaakbeurt.
  • Maak je koelkast schoon met een mild schoonmaakmiddel, je wilt tenslotte niet dat de koelkast een week later nog ruikt naar chemische schoonmaakmiddelen. Of erger: dat je eten er naar smaakt!
  • Je koelkast is vaak viezer dan je denkt. Zelfs wanneer je zeer schoon bent op je spullen. Neem een dag in de week (bijvoorbeeld zondag) en haal iedere week een doekje door je koelkast. Dat scheelt aanzienlijk wanneer de koelkast een grote beurt krijgt. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Korte samenvatting

Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:

  • Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
  • Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen.
  • De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. Deze hoeven niet apart verpakt te worden.
  • Leg producten die kunnen lekken, zoals rauw vlees en rauwe vis, onder in de koelkast.

📖 Lees ook: Wat bewaar je in de koelkast? En wat absoluut niet?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *