Voedselverspilling tegengaan met Too Good to Go

Too good to go

Too good to go is kort gezegd in het leven geroepen om voedselverspilling tegen te gaan. En daar ben ik groot voorstander van! Er wordt in Nederland zo ontzettend veel weggegooid, en tot een aantal jaren geleden deed ik dat – tot mijn schaamte – ook.

Naast het feit dat het niet bepaald duurzaam is om voedsel te verspillen, vind ik het ook nog eens niet kunnen tegenover mensen die niet of nauwelijks te eten hebben. Maar verbeter de wereld en begin vooral bij jezelf. Langzaam maar zeker maakte ik van overgebleven groenten soep, nam ik avondeten mee als lunch of stopte ik het in de vriezer. Twee 1-persoons porties zijn ook weer een maaltijd tenslotte. 

Dus toen ik van too good to go hoorde, wilde ik er meer van weten. 

Wie werken er mee aan too good to go

Verschillende bedrijven en instellingen werken samen met too good to go. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, supermarkten, catering bedrijven en zelfs hotelketens. Maar ook Jamin en Hema hebben de movement ontdekt.

Voor een fractie van het bedrag dat je zou betalen als je daar ging eten kun je bijvoorbeeld bij hotelketens overgebleven ontbijt of lunch afhalen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet echt enthousiast van raak.

Bij de warme bakker kun je aan het einde van de dag overgebleven brood en gebak ophalen. Van tevoren weet je dus niet wat je krijgt. Wit brood, bruin brood, volkoren brood, saucijzenbroodjes, tompoucen… alles is mogelijk. Dus het is nog een beetje spannend ook.

Hoe werkt het

Ga naar toogoodtogo.nl om meer te lezen. Daar kun je ook de app downloaden. Dit kun je natuurlijk ook direct bij de AppStore of GooglePlay downloaden.

In de app kun je aangeven in welk gebied je wilt kijken en in welke straal eromheen je je boodschappen zou willen halen. Dan kun je aangeven of de box vegetarisch moet zijn, een verrassing, alleen groenten en fruit etc. 

Mijn eerste ervaring met een box

De eerste keer kocht ik een vegetarische box bij de EkoPlaza. De veggie box zou misschien wel onbekende fruit- of groentesoorten bevatten. Ik was dan ook heel erg verbaasd en teleurgesteld toen ik grillworst, gehakt en vleeswaren in het pakket ontdekte. Ook al eet ik vlees; grillworst eet ik eigenlijk zelden en de vleeswaren zouden ook niet mijn eerste keus zijn. Maar eerlijk is eerlijk: de box was wel goed gevuld voor het bedrag, dus ik mocht niet klagen.

Dit was in 2019 en ik vertelde toen dat ik niet zo gauw weer wat zou bestellen. Dat klopte inderdaad. Ergens in 2020 kocht ik weer een box. Dit keer een magic box van de Coop. In een magic box kunnen dus allerlei producten zitten: vlees, vis, groenten, brood, snoepgoed etc. 

Goed gevulde boxen op Instagram

Via Instagram zag ik regelmatig boxen voorbij komen die uitpuilden van groenten en fruit. Aangeschaft via de too good to go app. Dat was nog eens wat ik zocht!

Lidl groenten- en fruitbox 

Wat zit er in zo’n box

Dat is natuurlijk iedere keer weer verschillend, maar om je een idee te geven som ik hieronder op wat ik de laatste keer in mijn Lidl box vond:

 • 1 verspakket erwtensoep (spliterwten, winterwortelen, knolselderij, prei)
 • 3 preien
 • 2 trossen bananen
 • 4 appels
 • 1 zak spruiten
 • 1 zak sperziebonen
 • 1 bak champignons
 • 8 sinaasappelen
 • 1 zak dille
 • 1 kleine ijsbergsla
 • klein zakje aardappelen
 • 1 zak zoete puntpaprika (halve puntpaprika was gekneusd)

Inmiddels bestel ik regelmatig de groenten- en fruitbox van de Lidl en ik ben daar nog steeds heel erg tevreden over. De ene keer heb je meer groenten, de andere keer meer fruit. Ik denk dat het aan het overschot ligt, maar ook aan degene die de boxen vult. 

Houdbaarheid van een box

Nu heb je zo’n box gescoord en je vraagt je misschien af wat je met zoveel tegelijk moet. Zoals de naam al aangeeft moet de inhoud namelijk wel redelijk snel gegeten of verwerkt worden. Inmiddels word ik hier steeds sneller en handiger in. 

Bananen zitten meestal wel in een box, tenminste in mijn dorp. Als ik er niet direct een doel voor heb (bijvoorbeeld als garnering voor een chiapudding) gaan ze de vriezer in. Ik pel ze, halveer ze, doe ze in een ziplock zak en leg ze in de vriezer. Zo heb ik altijd bananen in huis voor een smoothie, bananenijs of in een bananencake.

Appelen zijn ook redelijk vaak aanwezig. Als ik er geen doel voor heb en het zijn er nogal veel dan maak ik appelchips. Maar ook appelmoes of appelcompote is favoriet. Heerlijk met wat yoghurt bijvoorbeeld.

Peren willen nog weleens erg rijp of een beetje gekneusd aankomen. Geen probleem; een smoothie is altijd lekker! Dus die maak ik dan gelijk.

Sperziebonen, peultjes, spruiten etc. blancheer ik even. Ik zet een grote kom met water en ijsblokjes klaar. In een pan met kokend water schep ik de groenten en laat ze twee minuten koken. Daarna haal ik de groenten er uit en doe ze direct in het ijsbad. Op deze manier blijven ze fris en knapperig en behouden ze de mooie kleur.

Coop magic box

Champignons moeten meestal redelijk vlot gegeten worden. Bevroren champignons lijken me erg papperig worden, dus dat sla ik over. Ik heb nog wel steeds het plan om ze te drogen. Dat moet lukken. Maar totdat ik dat heb geprobeerd eet ik ze maar zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld champignonsoep, champignon ragout of pasta met gemarineerde champignons.

Dille is lekker bij de vis of in dressings. Maar wat te doen als je een hele zak vol hebt en nog geen idee wanneer je het kunt gebruiken? Spoel de dille schoon onder de kraan en dep het droog. Snijd het fijn en vul de gaten van een ijsblokjesvorm driekwart. Leng de rest aan met olijfolie. Zo heb je altijd verse dille in huis.

Wat kost zo’n too good to go box nou

De eerste reden om dit te proberen was om voedselverspilling tegen te gaan. Maar mettertijd is daar ook nog eens bijgekomen dat het wel erg voordelig eten is!

Voor € 4,99 heb je bij de Coop een magic box. Zoals je op de foto kunt zien lijkt deze box met zorg en aandacht te zijn samengesteld: lunchbroodjes en vifit, hutspot en aardappelen, brood en eieren. Een topbox!

Ook bij de EkoPlaza betaal je voor een magic box € 4,99. Ik weet niet of ze de veggie box nog hebben. Al met al was het eigenlijk een prima box. Ik had ze eerder een twee kans moeten geven, want de EkoPlaza vind ik echt wel een topwinkel. Prima box.

Maar voor mij spant de Lidl de kroon! Voor maar € 2,99 heb je een groenten- en fruitbox die uitpuilt van de boodschappen! Toegegeven dat er soms een spruitje, aardbeitje of lycheetje bij zit die er niet zo fris uit ziet, nou dan gooi je die maar weg. 

Als dat niet helpt om te besparen op je boodschappen dan weet ik het niet meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *