Basisrecept pannenkoeken

Laten we de pannenkoek eens in het zonnetje zetten! Een goed pannenkoekenrecept is echt onmisbaar. En hoe simpel dit recept ook mag zijn, ik wil het graag met je delen. Wat eet jij het liefst op je pannenkoek? Ik hou van de traditionele pannenkoek met suiker of stroop. Aan het eind van het recept beantwoord ik veelgestelde vragen.
basisrecept pannenkoeken pinit Bekijk galerij 3 foto's

Wist je dat er een ‘Nationale Pannenkoekendag’ is? Dit initiatief van Koopmans en Tefal bestaat sinds 2007 en wordt op de derde of vierde vrijdag in maart gehouden. Op vrijdag 18 maart 2022 was het voor de vijftiende keer ‘Nationale Pannenkoekendag’. Op die dag gingen basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt.

Maar wij gaan dus pannenkoeken bakken zonder het bekende pakje van Koopmans. Want zeg nou zelf, dat kunnen wij toch ook!? Ik laat je graag zien hoe je zonder eieren toch overheerlijke pannenkoeken bakt.

Heb je een eivervanger nodig?

In heel veel recepten worden eieren gebruikt, deze kun je veelal vervangen door geprakte banaan, lijnzaad, chiazaad, aquafaba, appelmoes, kikkererwtenmeel en nog veel meer. Maar met geen van deze vervangers kon ik ouderwetse pannenkoeken maken.

Totdat ik een eivervanger in poedervorm tegenkwam bij de Albert Heijn. De prijs was wel even schrikken (bijna vijf euro!), maar stond gelijk aan 66 eieren. De ingrediënten hiervan zijn aardappelzetmeel, tapiocazetmeel, rijsmiddel, zuurteregelaar en plantaardig bindmiddel.

De pannenkoeken waren echt ouderwets lekker.

En toch begon het te knagen, want waarom zou je een product helemaal zelf willen maken om dan alsnog met een pakje een vervanger gaan maken voor iets wat misschien helemaal niet nodig is? Precies! Nergens voor nodig!

De lekkerste toppings voor je zelfgemaakte pannenkoeken

Met dit basisrecept maak je naturel pannenkoeken. En alhoewel ze naturel ook erg lekker zijn, is het natuurlijk nóg lekkerder als je één of meer van de onderstaande ingrediënten meebakt:

  • appel
  • rozijnen
  • ananas
  • gember
  • kaas, geraspt of hele plakken (bijvoorbeeld de chiliplakken van AH

Lezerstip: Wil je een echt hartige pannenkoek maken? Wel dan een zakje nasikruiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en snipper een klein preitje. Voeg dit allebei toe aan het beslag en bak de ‘nasikoeken’ verder volgens recept. Sprenkel er wat ketjap over en smullen maar.

Basisrecept pannenkoeken

Bereiding 15 minuten Totale tijd 15 minuten
Porties: 8
Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Instructies

  1. Zeef de bloem boven een kom en schep het zout en bakpoeder erdoor. Voeg de helft van de melk toe en mix tot er geen klontjes meer zijn. Mix beetje voor beetje de rest van de melk erdoor.

    Laat het beslag 30 minuten rusten.

  1. Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. De pan moet goed heet zijn. Giet een beetje beslag in de pan en verdeel het beslag gelijkmatig door de pan te kantelen. 

    Laat de pannenkoek bakken totdat de bovenkant droog is. Keer de pannenkoek met behulp van een spatel en bak ook dan de andere kant. Serveer de pannenkoeken (lauw) warm of koud.

Notitie

Van bovenstaand recept maakte ik 8 pannenkoeken. Uiteraard is dit afhankelijk van hoe groot de pan is en hoeveel beslag je per pannenkoek gebruikt. Je kunt van dit recept ongeveer 8-14 pannenkoeken maken.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoe houd ik klontjes uit mijn beslag?

Kleine klontjes in het beslag zijn niet erg, de pannenkoeken smaken er niet minder om. Maar een glad beslag is wel fraaier.

Gebruik daarom niet in één keer alle melk, maar begin met de helft. Voeg beetje voor beetje de rest van de melk toe en roer het tot een mooi glad beslag. Gebruik eventueel een (hand)mixer met gardes om een klontvrij beslag te krijgen.

Hoe houd ik de stapel pannenkoeken warm?

Mijn moeder zette vroeger een pan met wat water op het vuur en bracht dat aan de kook. Vervolgens legde ze een bord op de pan en daarop verdween iedere keer een pannenkoek die afgebakken was. Ze dekte het af met een deksel. 

Dit is nog steeds dé methode om pannenkoeken warm te houden!

Kan ik de sojamelk vervangen?

Je kunt iedere (plantaardige) melk gebruiken die je lekker vindt. Je kunt zelfs pannenkoekenbeslag maken door water te gebruiken. Daarmee is dus ook nog eens een zeer budgetvriendelijk recept.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Bijna altijd is de eerste pannenkoek een bleekneusje, scheurt doormidden of ziet er meer uit als een mislukt roerei of Kaiserschmarre. De tweede gaat al beter en bij de derde roep je ‘ik kan het toch nog!’.

Eigenlijk ben je dan te vroeg begonnen met bakken, de pan was niet heet genoeg. Zorg dat je pan goed heet is voordat je gaat beginnen met bakken, je zult zien dat dan ook de eerste pannenkoek lukt.

Kan ik overgebleven pannenkoeken bewaren?

Een flinke stapel pannenkoeken gemaakt en een paar over? Gooi ze niet weg, je kunt ze makkelijk 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze dan in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje.

Eet ze de volgende dag bijvoorbeeld als lunch. Koud zijn ze heerlijk, maar heb je ze liever warm dan kun je ze even verwarmen in een koekenpan of in de magnetron.

Kan ik de pannenkoeken ook invriezen?

Je kunt pannenkoeken ongeveer twee maanden bewaren in de vriezer. 

Laat ze eerst volledig afkoelen en verpak ze dan luchtdicht in huishoudfolie of een diepvrieszak. Wil je ze per stuk kunnen gebruiken, leg dan tussen iedere pannenkoek een stukje vetvrij papier of huishoudfolie.

Wanneer je ze wil gebruiken laat je ze op kamertemperatuur of in de koelkast volledig ontdooien. Je kunt ze daarna opwarmen in een koekenpan, in de magnetron of in de oven.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *