Piyaz tarifi

Wist jij dat je in 15 minuten een superlekkere maaltijd op tafel kunt zetten? Piyaz tarifi is zo’n gerecht: een heerlijke frisse bonensalade met een zurige sumak dressing 😋
Bord met Turkse bonensalade, brood, falafel en sumak dressing pinit

Door een filmpje op Instagram moeste ik ineens weer denken aan een salade die ik vroeger nog weleens maakte. Makkelijk en lekker, bovendien zijn peulvruchten gezond. Het blijkt een Turkse bonensalade te zijn, genaamd piyaz tarifi. Door de friszure smaak van sumak zorgt deze dressing voor een echte smaakexplosie.

Wat is sumak?

Sumak is een mengsel van verschillende gedroogde besjes van de sumakplant. De besjes worden gedroogd en vermalen tot een grof poeder.

Jaren geleden kwam ik er mee in aanraking toen ik een abonnement had op FoodWeLove. Sindsdien gebruik ik het af en aan in verschillende gerechten, maar altijd uit de losse pols en eigenlijk nooit echt gedocumenteerd. Tot deze dressing dus!

Sumak vind je ook in za’atar. Ook deze mix gebruik ik graag. In dit recept gebruik ik het als dip voor een Turks broodje.

Piyaz tarifi

Moeilijkheid: Beginner Prep 15 mins Totaal 15 minuten
Porties: 2 Calorieën: 332 kcal

Ingrediënten

Voor de sumak dressing

Instructies

  1. Spoel de limabonen overvloedig met water en laat ze uitlekken.

  2. Snijd ondertussen de ui in halve dunne ringetjes, de tomaat in blokjes en hak de koriander fijn. Meng dit met de limabonen in een schaal.

  3. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep dit door de bonensalade. Serveer direct. Houd de dressing apart als je niet direct aan tafel gaat.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 332kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 12.9g20%
Verzadigd vet 2.6g13%
Totaal koolhydraten 31.2g11%
Voedingsvezel 15.4g62%
Proteïne 14.9g30%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Lekker met wat falafel en een Turks broodje. Dat broodje scheur je dan in stukken en doop je in olijfolie en vervolgens in wat za’atar.

Keywords: Bonensalade, Turkse salade, sumak dressing

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de koriander vervangen?

De smaak zal anders zijn, maar je kunt de koriander eventueel vervangen door peterselie.

Toegevoegd aan
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *