Tomatensaus

Een heerlijk frisse tomatenketchup, met een klein beetje pit. Door de dadels krijgt de saus een subtiel zoetje zonder dat het overheersend is.
Tomatenketchup pinit Bekijk galerij 2 foto's

Ook al vind ik de mayolijn van Remia erg lekker, ik eet mijn frietjes toch het liefst met ketchup of appelmoes. En natuurlijk zijn deze sauzen zelfgemaakt het lekkerst! 

Je hebt in totaal tien minuten werk aan het maken van tomatenketchup. De rest is voornamelijk geduld hebben terwijl het staat te koken en pruttelen. 

Meer een liefhebber van hot ketchup? Dat recept heb ik ook voor je!

Glaswerk steriliseren

Zet een grote pan met water op en breng dit aan de kook. Voeg dan de flessen of potten en deksel toe. Laat dit zo tien minuten koken. Gebruik een tang om de flessen of potten en deksels te verwijderen en zet ze op een schone droge theedoek.

Verwerk de tomatenketchup zo snel mogelijk in de schone flessen of potten en sluit ze direct af met de schone deksels. Laat alles volledig afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Tomatensaus

Moeilijkheid: Beginner Prep 10 mins Bereiding 2 hrs Totaal 2 uren 10 minuten
Porties: 40 Calorieën: 16 kcal

Ingrediënten

Instructies

  1. Pel en snipper de rode ui. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg dit samen met de groentebouillon en de dadels toe aan een grote pan en breng het aan de kook. Laat het vervolgens, zonder deksel, ongeveer 30 minuten pruttelen. Haal de pan dan van het vuur en laat het wat afkoelen.
  2. Schep de overige ingrediënten en de inhoud van de pan in een blender en voeg een cup water (240 ml) toe. Mix het geheel tot er een egale saus is ontstaan.
  3. Maak ondertussen de pan schoon en giet de saus hierin. Laat dit een uur tot anderhalf uur pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft gekregen. Roer af en toe door.
  4. Schenk de saus in gesteriliseerde flessen of mason jars.

Voedingswaarden

Porties 40


Hoeveelheid per portie
Calorieën 16kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.2g1%
Totaal koolhydraten 2.3g1%
Voedingsvezel 0.7g3%
Proteïne 0.4g1%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Ketchup, tomatensaus

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de tomatenketchup ook bewaren?

Bewaar de tomatenketchup in gesteriliseerde flessen of potten, dan is het - ongeopend - zeker 6 tot 8 maanden houdbaar in de koelkast. Eenmaal geopend is het maximaal een maand houdbaar.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *