Verse erwten worden geoogst als ze nog niet rijp zijn. Hierdoor is de suiker in de erwt nog niet omgezet in zetmeel. De erwten smaken dus lekker zoet. Plantkundig mag de erwt dan wel een peulvrucht zijn, maar voedingskundig is hij dat niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd.

Spliterwten zijn verkrijgbaar in een groene en gele variant. De groene spliterwt kent iedereen natuurlijk, omdat die wordt gebruikt in onze oer-Nederlandse erwtensoep.

Kenmerken spliterwten

Spliterwten zijn grote, gladde, groene erwten waar het velletje vanaf is gehaald. Doordat het velletje eraf is vallen ze in twee stukken uit elkaar. Ze splitsen zich als het ware, vandaar ook de naam. Je kunt ze hierdoor ook wel makkelijk herkennen: de ene kant is bol en de andere kant is plat.

De kooktijd van spliterwten is kort en je hoeft ze ook niet te weken. Doordat de groene spliterwten geen velletje meer hebben zijn ze heel erg geschikt om te verwerken in soepen en puree. Ze vallen makkelijk uit elkaar en zijn heerlijk zacht. Aan het einde van de kooktijd verandert de spliterwt in een stevige puree met een aardse smaak. Spliterwten zijn makkelijk te verteren.

Vezels, vitaminen, mineralen

100 gram verse (rauwe) erwten bevat gemiddeld 10 g koolhydraten, 5 g eiwit en 0,3 g vet. Verder aan mineralen 20 mg calcium, 2 mg ijzer en aan vitaminen 0,4 mg caroteen, 0,17 mg B1, 0,16 mg B2 en 50 mg C. De energiewaarde van 100 g is 264 kJ.

Spliterwten kopen en bewaren

Spliterwten zijn in alle supermarkten te koop in de groene of gele variant. Meestal worden ze verkocht in een plastic zak, maar soms in een doos.

Je kunt spliterwten na aankoop het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren.

In de keuken

Groene spliterwten worden voornamelijk in erwtensoep verwerkt. Doordat de erwten geen velletje meer hebben krijg je een mooie egale puree of soep. De spliterwten zijn zoetig van smaak.

Spliterwten kun je onder andere verwerken op de volgende manier:

  • als basis voor erwtensoep
  • in een Indiase dahl van spliterwten, lekker simpel met wat ui en koriander
  • als groene of gele puree
  • om traditionele roeivereniging of dosa’s te maken met gele spliterwten

Gedroogd
Kopje: 90 gram 
Pak: 500 gram 

Gekookt
Opscheplepel: 60 gram 
Eetlepel: 35 gram

Recepten met spliterwten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *