Uien drogen in 3 stappen

Pot met gedroogde uien

Zie jij weleens ingrediënten in een recept staan waarvan je denkt “Waar haal ik dat nou weer vandaan?”. Dat had ik dus met gedroogde gehakte uitjes. De enige droge uien die ik ken zijn de gebakken uitjes die je eet bij Oosters eten. Maar daar zit op zijn minst (palm)olie en zout in. Als je een zoutarme of zelfs zoutloze kruidenmix wilt maken heb je daar dus niets aan. Uien drogen is dan dé oplossing.

Waarom zou je uien drogen

Heb je nog veel uien liggen die eigenlijk op moeten, maar heb je geen idee wat je er mee moet maken? Dan kun je ze prima drogen. Op deze manier kun je nog heel lang genieten van uien die je bijna weg had willen gooien. Dat zou zonde zijn toch?

Verwerken na drogen

 • laat ze heel
  je houdt ze maanden goed in een goed afgesloten pot in, droog en donker bewaren
 • hak of snijd ze in stukjes
  heerlijk in kruidenmixen of homemade gedroogde uiensoep
 • maal tot poeder
  diverse toepassingen mogelijk

Hoe droog je voedsel

Je kunt voedsel drogen in de oven, de magnetron, een voedseldroger of door drogen aan de lucht. 

 • Drogen in de oven heeft als nadeel dat het tot wel tien uur kan duren voordat je voedsel droog is. Soms zelfs langer. Je moet er dus de tijd voor nemen en thuisblijven. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de meeste mensen niet van huis gaan als de oven aan staat. Voordeel is dat bijna iedereen wel een oven heeft.
 • Drogen in de magnetron wil niet iedereen in verband met de eventuele straling die vrij zou komen en schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Ik heb ook geen ervaring met drogen in de magnetron.
 • Aan de lucht drogen van kruiden is perfect. Bindt wat takjes bij elkaar bij een touwtje, schuif er een papieren zak over en hang ondersteboven weg. Dit doe je het beste waar het droog, koel en donker is. Mijn tante deed dit vroeger op zolder. Daar lagen ook altijd de geoogste uien, gespreid in een bak met kippengaas.
 • Drogen in een voedseldroger gebeurt op nog lagere temperaturen dan in de oven. Volgens informatie op internet kost het drogen in een voedseldroger ongeveer 0,05 cent per uur. 

Lees ook:
* Voedseldrogers: hoe en waarom?
* Dit is mijn voedseldroger
* Bekijk alle voedseldrogers bij Bol.com

Uien drogen in de oven doe je zo

 1. Voorbereiding
  Verwarm de oven tot 80℃.
  Pel de uien en halveer ze. Snijd ze vervolgens in halve ringen.uien drogen
 2. Op de bakplaat
  Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spreid de uienringen erover. Je kunt meerdere lagen op elkaar leggen of meerdere bakplaten gebruiken. Als de uienringen maar losjes verspreid worden.uien drogen
 3. Vocht moet weg kunnen
  Omdat het vocht ergens heen moet kunnen laat je de ovendeur ongeveer drie uur op een kiertje staan. Daarna kan de deur wel dicht. Het drogen in de oven neemt zeker 5 uur in beslag. Het kan zelfs tot wel 9 uur duren. Het krimpt enorm, hier zijn drie uien gebruikt.uien drogen

Voedsel drogen in een voedseldroger

Waarom zou je een voedseldroger aanschaffen

Wecken en drogen zijn de oudste bekende manieren om voedsel lang te bewaren en goed te houden. Als je een moestuin hebt is het meer dan lonend om een voedseldroger aan te schaffen. Maar ook als je van plan bent om veel tegelijk of vaak te gaan drogen. Denk dan aan bloemen, fruit, groenten, kruiden of vis. Maar je kunt ook croutons en dergelijke maken in een voedseldroger. 

Mijn ervaring met de voedseldroger

Ik heb mijn voedseldroger inmiddels al jaren. In het begin probeerde ik appeltjes te drogen. Dat ging niet zo goed, waarschijnlijk omdat ik er niet genoeg geduld voor had. Toen wilde ik fruitleer gaan maken. Maar dat raakte in de vergetelheid. Mijn dochter leende hem om bietenpoeder te maken voor een red velvet cake. Mijn interesse was weer gewekt! Zeker als je bieten in de moestuin hebt staan zoals ik.

Nu mijn uien aan het drogen zijn in de oven heb ik mezelf plechtig beloofd om de voedseldroger toch weer van stal te halen en vaker te gebruiken. Dat fruitleer maken moet er nu toch maar eens van komen. Net als het drogen van kruiden.

Terug naar de uien nu. In de oven duurt het minimaal vijf uur om uien te drogen. Volgens de handleiding van mijn voedseldroger kost het 2 tot 3 uur. Scheelt toch weer een paar uur! Bovendien is de geur van drogende uien best sterk. Vind ik niet erg, maar als je er geen fan van bent dan is het misschien prettiger om de uien in een voedseldroger te drogen in de schuur of garage. Of buiten in de tuin of op het balkon bij mooi weer. 

Wat kost zo’n ding nou

De prijzen variëren van rond de vijftig euro tot vele honderden euro’s. Er zijn voedseldrogers te koop in alle soorten en maten. Rond, vierkant en rechthoekig. Variërend van 3 tot wel 9 of 12 etages hoog. En die zijn dan weer onder te verdelen in stapelbaar of als laden. 

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden dan kun je via deze link naar Bol.com een flinke selectie voedseldrogers bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *