10x Producten uit de supermarkt die je zelf kunt maken

Winkelwagentje

De supermarkt. Een geweldige uitvinding natuurlijk, maar er is zóveel te koop dat je soms niet weet wat je moet kiezen. Zelf probeer ik de middenpaden zoveel mogelijk te mijden. Dat lukt niet altijd, want daar liggen meestal de ‘lekkerste’ dingen. Wat inhoudt dat er o.a. té veel zout of suiker in zit, of allebei. Soms belooft een verpakking je dat er geen suiker is toegevoegd. Bekijk je dan de ingrediëntenlijst dan zie je een hele waslijst aan –oses. Juist, suikers dus. Ik heb niets tegen suiker, zout of vet. Maar ik weet wel graag waar het vandaan komt en hoeveel er in zit. En dan al die E-nummers. Geen idee wat het allemaal is en ik wil het niet weten ook eigenlijk. Er zijn hele ‘rare’ producten te koop in de supermarkt.

Neem nou bijvoorbeeld pannenkoekenmix. Ik begrijp werkelijk niet waarom dat te koop is. Je moet zelf nog eieren en melk toevoegen. Dus wat zit er dan in hemelsnaam in die ‘handige fles met pannenkoekenmix’?! Dat beslag voor pannenkoeken is zo gemaakt, bovendien is het stukken goedkoper zonder die malle fles. Die ook nog van plastic is. Dan heb je ook nog voorgebakken pannenkoeken. Die hoef je alleen maar in de magnetron te stoppen of op te warmen in de pan. Ofzo. Ze zijn vies! En ja, dat weet ik alleen omdat ik me natuurlijk ooit heb laten verleiden tot aanschaf van die dingen.

En natuurlijk koop ik ook wel gemak producten. Natuurlijk pluis ik niet al die etiketten uit. Ben me daar gek! Maar een aantal producten maak ik gewoon zelf. Omdat ik het leuk vind om te doen. Omdat het lekkerder of ‘gezonder’ is. Nou ja, wat is gezond? Ik weet wat er in zit, dat is het voornaamste denk ik.

#1 Deodorant

Homemade deodorant

Voor mezelf koop ik nog steeds deodorant, bij de Apotheek van Vichy. Zowel van mijn zelfgemaakte deodorant als van andere soorten deodorant krijg ik uitslag, met pijnlijke jeuk als gevolg. Helaas voor mij dus, maar mijn man wil niet anders meer. Hij gebruikt dit inmiddels al jaren, ik meen sinds 2020.

#2 Kruiden- of knoflookboter

Kruidenboter

Ik denk dat ik hier niet al te veel woorden aan vuil hoef te maken. Zomertijd is BBQ-tijd is tijd voor kruidenboter. Maak gerust een flinke lading, want je kunt het ook nog invriezen. 

#3 Nasi- / bamikruiden

Nasi- of bamikruiden

Niks zo makkelijk als zelf kruidenmixen maken. Ook deze nasi- / bamikruiden zijn handig om in huis te hebben.

#4 Seroendeng

Potje met seroendeng

Er gaat echt helemaal niets boven zelfgemaakte seroendeng! Het is belangrijk dat je de pinda’s pas toevoegt als het kokosmengsel is afgekoeld. Anders krijg je van die taaie pinda’s. Helemaal bovenaan de pagina staat een rode knop ‘Freebies’ daar kun je mijn eBook Culinaire rondreis door Indonesië downloaden. In dit eBook vind je allerlei recepten, dus ook met dierlijke producten. Ooit komt er een vegan variant van. Beloofd! 

#5 Pumpkin spice

Een potje met pompoenkruiden en een beetje op een lepeltje ernaast

Als je pumpkin spice wilt gebruiken in een recept dan ontkom je er niet aan om het zelf te maken. Ik heb namelijk nog geen enkele supermarkt gevonden die deze heerlijke kruiderij verkoopt. Je kunt de kruiden gebruiken in deze pumpkin cheesecake uit de InstantPot of voeg eens een (thee)lepeltje toe aan zelfgemaakte appelcompote. Mjammie.

#6 Baguettes

Baguettes

Bonjour! Wanneer eet jij het liefst baguettes? Bij het ontbijt met nutella of ‘s avonds bij de BBQ met een lekkere lik kruidenboter?

#7 Hazelnootpasta

Hazelnootpasta in een potje met wat losse hazelnoten ernaast

Zelfgemaakte hazelnootpasta is ongelofelijk lekker, het heeft een diepe smaak door de geroosterde hazelnoten. En met een paar toevoegingen tover je het zo om in Nutella!

#8 Appelchips

Gedroogde appeltjes

Heb je tussendoor trek in iets lekkers of ga je een lange wandeling maken? Neem dan wat appelchips mee. 

#9 Vanille extract

Fles vodka, pot en vanillestokjes

Deze vanille extract gebruik ik regelmatig. Extra smaakmaker in chia pudding of havermout pannenkoekjes. Je komt het regelmatig tegen in recepten op de deze website. Eigenlijk heb ik altijd wel een mason jar vol in voorraad. Hoe langer het staat, hoe sterker de vanille smaak.

#10 Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst

Tegenwoordig vind je in bijna iedere supermarkt wel bloemkoolrijst. Zelf maken is echter helemaal niet moeilijk. Ik heb trouwens een keer uitgezocht of het goedkoper was om het zelf te maken of niet. De uitslag vond ik echt heel verrassend: het was toen (2020) niet goedkoper om het zelf te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *