Boerenkool stamppot met oesterzwammen

Dit is een overheerlijke boerenkool stamppot die nét even anders is door de toevoeging van witte bonen en door de rookworst te vervangen door oesterzwammen!
Boerenkool stamppot met oesterzwammen pinit Bekijk galerij 2 foto's

Als jij ook geen genoeg kunt krijgen van oesterzwammen dan is deze boerenkool stamppot met oesterzwammen echt wat voor jou! Het is een stamppot zoals je hem waarschijnlijk nog nooit eerder gegeten hebt, en ik ben dan ook erg benieuwd wat je er van vindt. De winter is nog maar net begonnen dus je kunt het nog heel wat keren eten. 

Veganuary

Inmiddels al een paar jaar geleden schreef ik me tijdens veganuary in voor de Vegan Challenge. Daar komt deze overheerlijke stamppot vandaan. Sommige gerechten uit deze challenge vond ik wat flauw en werden door mij steevast met een flinke lading specerijen uitgebreid. Maar deze boerenkool stamppot heeft het eigenlijk allemaal: zoet van de ketjap, pit van de chilipoeder, scherp zurig van de mosterd met een bite van de walnoten, het romige van de witte bonen en de vlezige structuur van de oesterzwammen. Jongens, dit is Nederlandse kost op z’n lekkerst!

TeamJus of niet?

Ik ben nooit echt een grote fan geweest van jus, maar bij de stamppot vond ik het meestal wel lekker. Deze boerenkool stamppot is echter zo zacht en romig dat ik het voor mezelf achterwege liet. Mijn man daarentegen is dol op jus, dus voor hem heb ik maar een jus’tje gemaakt 🙂

Boerenkool stamppot met oesterzwammen pinit
0 Recept opslaan

Boerenkool stamppot met oesterzwammen

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 20 minuten Totale tijd 25 minuten
Temperatuur: 180  °C Porties: 2 Calorieën: 550 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Doe ze in een pan en leg de boerenkool er bovenop. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat en breng het aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het 20 minuten pruttelen. Voeg in de laatste 5 minuten de afgespoelde en uitgelekte witte bonen toe.

  2. Verwarm ondertussen de oven tot 180 graden.

  3. Maak een marinade van de ketjap manis, gehakte knoflook, chilipoeder en een snufje zout. Scheur de oesterzwammen in repen en leg ze in de marinade. Schep of kneed het even goed door. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif het voor 10 minuten in de oven.

    Zeet daarna de oven uit, maar laat de oesterzwammen nog even in de warme oven met de deur open.

  4. Giet de aardappelen, boerenkool en witte bonen af en doe alles terug in de pan. Voeg de kookroom (eventueel verwarmd) toe en stamp tot een romige stamppot. Breng op smaak met peper en zout, nootmuskaat, mosterd en fijngesneden zongedroogde tomaatjes.

  5. Verdeel de stamppot over twee borden en schep er de oesterzwammen overheen. Strooi er vervolgens grof gehakte walnoten over. Serveer direct.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per portie
Calorieën 550kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 14.9g23%
Verzadigd vet 1.8g9%
Totaal koolhydraten 68.4g23%
Voedingsvezel 25.5g102%
Proteïne 22.9g46%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de plantaardige kookroom vervangen?

Als je geen kookroom in huis hebt of in de supermarkt niet kunt vinden, kun je dit vervangen door wat ongezoete melk en boter.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!