Mango cheesecake (no bake)

Het recept voor deze mango cheesecake is ontstaan doordat ik in de reguliere supermarkten geen kant en klare plantaardige taarten of gebakjes kon vinden. En dan wilde ik ze ook nog glutenvrij hebben eigenlijk. Maar ongeveer een half jaar geleden vond ik bij de biologische supermarkt Odin een gebakje dat werkelijk te lekker voor woorden was. En dat zette mij aan het denken.
Punt mango cheesecake pinit Bekijk galerij 2 foto's

Dat gebakje bij Odin had een bodem die verdacht veel leek op mijn energiereepjes. En toen ik later mango mousse maakte, bedacht ik me dat dat best eens een geweldige basis voor de cheesecake kon zijn.

Dus toen er een feestje aan zat te komen bij omnivoren, bedacht ik me geen moment en besloot ik mijn eigen taart te maken en mee te nemen. De taart heeft het feestje echter niet gehaald, zo lekker was het! Gelukkig had ik nog wel een puntje achtergehouden.

Is de cheesecake gezond?

Alhoewel de ingrediënten op zichzelf wel gezond zijn, wil het niet zeggen dat het in deze hoeveelheden en samengevoegd goed voor je is. In het kort is het antwoord dus: nee

Maar moet dat dan? Een taart is toch eigenlijk bedoeld als traktatie tijdens feestjes. En dan mag het ook best eens wat minder gezond zijn. Je eet tenslotte niet de hele taart in zijn geheel in een keer op. En geloof me; een klein puntje is al ontzettend machtig.

Ik weet alleen wel dat als ik moet kiezen tussen een ongezonde supermarkttaart en deze niet zo gezonde mango cheesecake, dat mijn taart met stip op nummer 1 staat!

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 10 minuten Overig 4 uur Totaal 4 uren 10 minuten
Porties: 8

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Taartbodem

Vulling

Toplaag

Instructies

Algemeen

 1. Je werkt het vlugst als je per onderdeel de ingrediënten al vast klaar zet. Zo kun je niets vergeten en hoef je ook niet te zoeken in je kastjes.
 2. Knip een rondje bakpapier ter grootte van de taartvorm bodem, leg het papier erin en zet opzij tot gebruik.

Taartbodem

 1. Week de cashews in heet water, als de dadels wat hard zijn week je die ook even in water, apart van de cashews. Controleer voor de zekerheid of er niet per ongeluk pitten zijn achtergebleven in de dadels, je keukenmachine kan hier niet tegen!
 2. Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in de keukenmachine en mix totdat er een kleverige deegbal ontstaat. Tussentijds moet je waarschijnlijk een paar keer stoppen om de wanden even leeg te schrapen.
 3. Breng de deegbal over naar de taartvorm en druk het aan met je handen, totdat je een mooie egale bodem hebt. Ik gebruikte het gehele recept. Zet tot gebruik in de koelkast.
 4. Heb je liever een dunnere taartbodem gebruik dan de helft en verwerk het overblijfsel tot snackballetjes (die je in de vriezer bewaart).

Vulling

 1. Haal het vruchtvlees uit de mango’s. Dit gaat het makkelijks door een mes langs de pit te laten ‘glijden’. Je voelt absoluut tegenstand waar de pit zit, ga daar omheen. Gebruik een glas of lepel om de mango uit de schil te wippen.
 2. Laat het vocht uit de verpakking van de zijden tofu weglopen. Doe dit voorzichtig, anders glijdt de tofu zo mee met het water.
 3. Doe de mango’s en tofu in de keukenmachine of blender. Voeg daar het citroensap en eventueel maple syrup aan toe. Mix tot het een gladde egale massa is. Schep dit in een kom.
 4. Breng de sojamelk samen met het agar agar poeder aan de kook terwijl je continu roert. Agar agar is de plantaardige versie van gelatine. Als het niet direct dikker wordt in de pan is het geen probleem, dat komt goed.
 5. Schenk het agar agar mengsel bij de rest van de vulling en schep het goed, maar voorzichtig, door elkaar. Giet het geheel in de taartvorm en plaats het terug in de koelkast.
 6. Laat het minimaal 4 uur opstijven.

Toplaag

 1. Pureer de mango – al dan niet bevroren – en meng het met een eetlepel citroensap. Schenk dit over de taart als een mooie gele toplaag.
 2. Zet de taart terug in de koelkast tot gebruik.
 3. Vind je de taart er wat simpel uitzien of wil je laten zien wat er in zit? Versier de taart dan met wat stukjes mango, eetbare bloemetjes of geraspte kokos.
Keywords: Mango, cheesecake, vegan,
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *