Rodekool met appeltjes

Er zijn maar weinig gerechten die zich zo goed lenen voor een gewone maaltijd en tegelijkertijd een feestelijk gevoel oproepen. Nou ja, bij mij dan. Rodekool met appeltjes is voor mij op de een of andere manier onlosmakelijk verbonden met kerst.
Bord met ovengebakken aardappeltjes en rodekool met appeltjes pinit

Rodekool is een groente waar mijn man niet direct warm voor loopt. Of eigenlijk liep hij daar niet warm voor. Tegenwoordig wordt hij heel blij bij het zien van een rodekool op het aanrecht. En terecht! Ik laat je graag zien hoe je met de instant pot in minder dan een half uur geweldig lekkere rodekool met appeltjes op tafel zet.

Rodekool weetjes

Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Het is een tweejarige plant, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Er zijn verschillende rassen, die onderling van kleur verschillen.

Eén ons rauwe rodekool bevat maar liefst 50 mg calcium en 60 mg vitamine C. Niet alleen lekker, ook nog erg gezond dus!

Bewaren van de kool

Heb je eenmaal een rodekool gekocht, dan hoef je hem niet meteen te verwerken of op te eten. Een hele – dus niet aangesneden – kool kun je tot twee maanden bewaren in een koele, donkere, luchtige ruimte. Bijvoorbeeld in een kelder of niet verwarmde garage.

Zodra de kool is aangesneden, holt de houdbaarheid achteruit. Gebruik hem dan liefst zo snel mogelijk. Alhoewel in plastic folie gewikkeld en in de koelkast kun je hem nog een paar dagen goed houden.

Rodekool kun je ook in stukken snijden en blancheren om vervolgens in de diepvries te bewaren.  

Rodekool met appeltjes

Voorbereiding 15 minuten Bereiding 10 minuten Totale tijd 25 minuten
Porties: 4 Calorieën: 127 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Snijd de rodekool in kwarten, verwijder de buitenste bladeren en de harde kern in het midden van de kool. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Pel de ui.
    Gebruik een scherp mes, mandoline, keukenmachine of KitchenAid om de rodekool, appeltjes en ui fijn te snijden.
  2. Doe de rodekool, ui en appeltjes in de binnenpan van de instant pot. Schep alle kruiden en de bruine suiker erbij. Giet het water en de rode wijnazijn erover.
    Breng op smaak met peper en zout en roer alles flink door elkaar.
  3. Draai de deksel op de pan, zet het ventiel op sealing en stel de high pressure tijd in op 10 minuten. Zodra de tien minuten voorbij zijn kun je direct de druk laten ontsnappen en de deksel verwijderen.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per portie
Calorieën 127kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.2g1%
Verzadigd vet 0.1g1%
Totaal koolhydraten 21.1g8%
Voedingsvezel 10.5g42%
Proteïne 4.4g9%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen instant pot. Wat nu?

Je kunt het ook maken op het gasfornuis! 😃

Rodekool verwerken zoals hierboven beschreven. Doe de kruiden en de rodekool in een grote pan. Voeg de azijn en 1,5 dl water toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de rodekool met de deksel op de pan 1 uur zachtjes pruttelen. Schep het geheel af en toe om.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd de appels in plakjes en halveer deze plakjes. Schep de appels door de rodekool, plaats de deksel schuin op de pan en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen. Schep af en toe om.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!