Pikante 🌶️ hummus

Een heerlijk pikante hummus, perfect als broodbeleg of dip. Maar ook als ‘saus’ bij ovengebakken aardappeltjes is het erg lekker.
Pikante hummus pinit Bekijk galerij 3 foto's

Pikante hummus kocht ik altijd in de winkel terwijl ik andere soorten hummus wel zelf maakte. Gek toch eigenlijk? Zeker als je bedenkt dat er in de versie die ik altijd kocht meer dan 15 ingrediënten (!) zitten. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan, met maar zes ingrediënten!

Voedingswaarden

Sinds ik over ben gegaan naar een veganistische leefstijl lees ik de etiketten nog aandachtiger dan voorheen. Het is tenslotte wel van belang dat ik genoeg binnen krijg van alles. Zo zijn eiwitten natuurlijk erg belangrijk. Dat is dan ook meestal de eerste vraag die ik krijg “waar haal je je eiwitten dan vandaan?”. Nou, uit deze zelfgemaakte hummus bijvoorbeeld: ruim 27 gram eiwit tegenover 7 gram in de supermarktversie. Ook qua vezels doet de zelfgemaakte het stukken beter.

Maar goed, kies je voor gemak en lekker dan is de pikante hummus van de AH zeker een goede optie. Alhoewel je binnen vijf minuten zelf hummus op tafel zet. Echt waar!

Bewaren

Gebruik oude glazen potten, bijvoorbeeld van pindakaas, jam of augurken. Heb je die niet dan kun je altijd nog overgaan tot aanschaffen. Zelf ik heb ik weckpotten die je afsluit met ring en klemmen. 

Bewaar de hummus in de koelkast. In tegenstelling tot de supermarktversie zijn er geen conserveermiddelen gebruikt, maar ik denk dat de hummus een week goed blijft in de koelkast. Helaas kan ik het niet met 100% zekerheid zeggen, omdat de hummus het bij mij nooit zo lang uithoudt!

📖 Leestip: Wat is aquafaba en wat kun je ermee?

Serveertips

  • Besmeer een boterham met hummus in plaats van met boter of margarine. Beleg de boterham rijkelijk met kiemgroenten of tomaat of komkommer. Lekker pittig en toch fris met een bite!
  • Besmeer een volkoren tortilla met de pikante hummus, schep er een eetlepel groene linzen op en een handje rucola.
  • Hou je van poké bowls? Doe er dan eens een flinke schep hummus bij. Zelf eet ik graag warm, koud en lauw door elkaar in zo’n bowl. Genieten.
  • Wil je minder snoepen, meer groenten en heb je trek tijdens televisie kijken? Snijd wat komkommer, wortel, bleekselderij etc. in dunne repen. Lepel een flinke klodder hummus in een leuk glaasje en zet daar de repen rauwkost in. Staat leuk, is lekker en bovendien beter voor de lijn.

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 5 mins Totaal 5 minuten
Porties: 6 Calorieën: 100

Ingrediënten

Instructies

  1. Giet de kikkererwten af, vang het vocht op, spoel ze af.

  2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulseer tot de hummus de gewenste textuur heeft.

  3. Proef de hummus en voeg eventueel nog meer sriracha toe.

    Om de hummus extra zacht en glad te krijgen kun je een eetlepel ijswater toevoegen en nog een keer kort pulseren.
Voedingswaarden

Porties 6


Hoeveelheid per portie
Calorieën 100kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 4g7%
Verzadigd vet 0.6g3%
Totaal koolhydraten 9.2g4%
Voedingsvezel 4.4g18%
Proteïne 4.6g10%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Hummus, Pikante hummus, Spicy,

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen keukenmachine. Wat nu?

Je kunt voor het bereiden van hummus ook een staafmixer of blender gebruiken. Waarschijnlijk heeft het wat meer tijd nodig om een gladde zalvige hummus te maken.

Hoe lang kan ik de hummus bewaren?

Omdat er geen conserveermiddelen zijn gebruikt in de hummus is het niet zo lang houdbaar als hetzelfde product uit de supermarkt. Maar ik denk dat de hummus een kleine week houdbaar is in de koelkast.

Toegevoegd aan
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *