Asperges met krieltjes en scrambled tofu

Voordat ik veganist werd at ik graag asperges met ham, ei, gesmolten boter en krieltjes. Het wordt wel karig als tweederde van je gerecht wegvalt. Maar vanaf nu genieten we weer van het aspergeseizoen!
Asperges met krieltjes en scrambled tofu pinit Bekijk galerij 3 foto's

Er zijn drie soorten asperges, waarvan de witte de meest bekende is. Maar ook de groene en paarse asperges zijn in opmars. De witte asperges groeien onder de grond en moet je schillen, terwijl de groene en de paarse variant boven de grond groeit en bijna in zijn geheel gegeten kan worden. Je moet alleen het kontje even verwijderen.

Asperges koken

De kopjes van witte asperges zijn over het algemeen veel sneller klaar dan de rest van de stengel. Een aspergepan is dan ook een hoge pan met een binnenmandje zodat je de asperges rechtop kunt koken, de kopjes boven het water uit. Op die manier stomen de kopjes wel gaar, maar kook je ze niet ‘tot snot’.

Maar ook zonder aspergepan kan het prima hoor! Neem een grote hapjespan, hierin kunnen de asperges lekker ruim liggen zonder dat ze breken.

Dunne exemplaren: breng water aan de kook en leg de asperges erin. Laat dit vijf minuten koken, haal dan van de warmtebron af en zet ze, met deksel op de pan, tien minuten op het aanrecht. Dan afgieten en serveren.

Dikke exemplaren: leg de asperges in een laag water en breng het geheel aan de kook, laat het vijf minuten koken. Haal dan de pan van de warmtebron, laat de deksel op de pan, en zet ze vijftien minuten op het aanrecht. Dan afgieten en serveren.

In onderstaand recept gebruikte ik dunne asperges die al geschild waren. De hapjespan had ik sneller te pakken dus gebruikte ik die om de asperges te koken.

Leestip: Wil je meer weten over asperges, bijvoorbeeld hoe je ze moet bewaren, of je ze zelf kunt kweken of hoe lang het aspergeseizoen duurt? In dit artikel vertel ik er meer over.

Asperges schillen

In onderstaand recept maakt ik gebruik van reeds geschilde asperges. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Of eigenlijk waren er niet eens ongeschilde asperges te vinden deze keer. Asperges schillen doe je het makkelijkst met een goed scherpe dunschiller of een speciale aspergeschiller. De AllerHande heeft er een filmpje van gemaakt.

Trivia

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Niet gek natuurlijk als je bedenkt dat het niet continu verkrijgbaar is, en de prijs best hoog is. Schorseneren worden wel armeluisasperges genoemd. Maar behalve de vorm hebben ze vrij weinig met elkaar van doen. De andere naam voor schorseneren is overigens keukenmeidenverdriet. En dat snap ik! Mocht je je afvragen waarom, dan zou ik zeggen koop ze eens en ga ze dan schoonmaken en schillen. Het huilen staat je binnen de kortste keren nader dan het lachen.

De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang, en is te zien in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Museum De Locht in Melderslo (Bron: wikipedia).

Prep 5 minuten Bereiding 15 minuten Totaal 20 minuten
Porties: 2 Calorieën: 584 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Kook de krieltjes in een pan met water gaar in ongeveer 15 minuten.

  1. Breng een pan met water aan de kook en leg hier voorzichtig de asperges in. Kook ze 5 minuten en haal ze dan van de warmtebron. Laat nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Scrambled tofu

  1. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tofu en verkruimel het dan boven een hapjespan waarin je de boter of olie hebt verhit. Bak totdat de rest van het vocht is verdampt en de tofu begint te verkleuren.

  1. Doe de volgende ingrediënten in een schaaltje en mix het goed door elkaar: knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, kurkuma, kala namak, edelgistvlokken, mosterd en sojamelk.

  1. Meng deze mix door de tofu en bak nog een paar minuten mee.

Serveren

  1. Verdeel de asperges over 2 borden, schep hier de scrambled tofu overheen en leg de krieltjes ernaast. Strooi wat kruidenzout over de krieltjes.

Voedingswaarden

Opdiening grootte 2

Opdieningen 1


Hoeveelheid per opdiening
Calorieën 584kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 19.2g30%
Verzadigd vet 2.6g13%
Totaal koolhydraten 58.9g20%
Voedingsvezel 15.8g64%
Proteïne 36.1g73%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Asperges, Scrambled tofu, Aspergeseizoen

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kun je asperges invriezen?

Ja, je kunt ze tot wel 6 maanden bewaren in de vriezer. Schil de asperges direct na aankoop zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer.

Wanneer je ze wil gaan eten hoef je ze niet eerst te ontdooien. Doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *